Durfkapitalist ruikt niche met miljardenpotentieel: cannabis

Bron: nieuwsbrief Z24 15.2.2013
Brendan Kennedy hield zich als bankier in Silicon Valley bezig met het traceren van kansrijke nieuwe markten: van elektrische auto’s tot groepskorting op internet. Zijn nieuwste ontdekking: cannabis. Hij heeft gestudeerd op de prestigieuze Yale-universiteit en struinde, met een MBA op zak, jarenlang als bankier techwalhalla Silicon Valley af, op zoek naar kansrijke technologieën en markten. Sinds een jaar heeft Brendan Kennedy zich, met zijn compagnon MIchael Blue, als durfkapitalist echter op een geheel andere markt gestort: cannabis. 

Cannabis: miljardenmarkt
Na uitgebreid onderzoek concludeerde Kennedy dat de Amerikaanse cannabismarkt een potentieel heeft van zo’n 50 miljard dollar en interessant is voor gespecialiseerde …..
  investeerders. In reportages van weekblad The Economist en de Yakima Herald doet Kennedy uit de doeken wat er zo interessant is aan cannabis. Aan de ene kant is er de enorme schaal. Cannabisgebruik voor medicinale doeleinden is legaal in 18 Amerikaanse staten. Enkele staten gaan daarin sinds kort echter verder dan gebruikelijk.

Zo wil de staat Washington meer ruimte geven aan gelicencieerde winkels voor cannabisverkoop. Als de federale overheid dit accepteert, ontstaat al gauw een miljardenmarkt. 

Versnipperd en onprofessioneel
Tegenover het enorme schaalpotentieel staat dat de cannabismarkt nog sterk gefragmenteerd is en een professionele organisatie grotendeels ontbreekt. Banken in de VS zijn huiverig om bedrijven die zich met cannabis bezighouden te financieren. Kwaliteitsdata zijn schaars en versnipperd. Duidelijke classificaties van de werking van verschillende soorten cannabis ontbreken. Consumenten kunnen niet achterhalen welke soorten legaal en welke illegaal worden geproduceerd.

Kennedy ziet dit als een geweldige ondernemingskans, “de grootste die ik in mijn leven ben tegen gekomen”, stelt hij tegenover de Yakima Herald.  

Cannabis app
Doel van zijn investeringsfonds Privateer Holdings is om de professionalisering van de cannabismarkt vorm te geven. Eerste stap is een website en app, Leafly, met een classificatie van soorten cannabis en recensies van gebruikers. De app voor Android en iPhone wordt inmiddels zo’n 50 duizend keer per maand gedownload.

Privateer Holdings is bezig zo’n 7 miljoen dollar bij privé-investeerders op te halen en kijkt ook naar crowdfunding, aldus The Economist. Een beursnotering in de VS wordt eveneens overwogen. Idee is om gerichte investeringen te doen, bijvoorbeeld door testlaboratoria voor cannabis op te kopen.

Kennedy wijst ter verduidelijking van zijn ideeën in de Yakima Herald op overeenkomsten en verschillen tussen mais en cannabis. “Rond de maisproductie bestaan hele sub-industrieën, zoals opslagbedrijven, makers van maissiroop en gespecialiseerde verzekeraars. Dat heb je niet op de cannabismarkt. Het moet allemaal nog opgezet worden.”

Of cannabis echt groot wordt als legale markt in de VS, hangt sterk af van de mate waarin de federale overheid staten de ruimte geeft om zelf hun beleid te bepalen. Maar de wereld van de high finance is er klaar voor.
http://www.z24.nl/ondernemen/artikel_414984.z24/Durfkapitalist_ruikt_niche_met_miljardenpotentieel__cannabis.html

Posted by SweDutch