Drijvende passiefwoning in serieproductie

Autarkhome

Bron: BouwWereld nieuwsbreif 29.5.2012
De drijvende woning Autarkhome heeft een passiefhuiscertificaat en is volledig zelfvoorzienend. Een aansluiting met de kade is dus niet meer nodig. De Autarkhome, een ontwerp van Pieter Kromwijk van Coenegracht en Kromwijk Architecten, zal straks in serie worden geproduceerd. De EPC van de ark bedraagt slechts 0,1. Dit wordt ondermeer mogelijk gemaakt door viervoudig watergebruik, een eigen energieopwekking en een innovatief bouwsysteem. Bewoners kunnen zelf het uiterlijk en de inzet van duurzame technieken bepalen.

Isolatie en ventilatie

De ark wordt geïsoleerd door een 55 centimeter dikke tempex muur en kozijnen met driedubbel glas. Het huis is …..
kierdicht gebouwd. Er is een ventilatiesysteem dat iedere kamer van frisse lucht voorziet. De frisse lucht wordt met de verbruikte, warme lucht verwarmd voordat ze een kamer in wordt geblazen.

(Her)gebruik water

In het huis bevindt zicht een watertank voor 4.000 liter. Door zonnecollectoren op het dak blijft dit water op een temperatuur van 70 tot 80 graden. Via een filtersysteem levert de tank zowel grijs water (voor bijvoorbeeld de afwasmachine en de vloerverwarming) als hoogwaardig drinkwater. Omdat het water al warm is, hoeft een was- of vaatmachine geen water meer te verwarmen. Afvalwater wordt geloosd in de Maas, maar niet voordat het gereinigd is met een ingebouwd filtersysteem. Het water wordt in een tank onder in de Autarkhome tot 80% verschoond.

Zonne-energie

Op het dak van de woonark zitten 24 zonnepanelen. De energie die daarmee wordt gegenereerd, wordt opgeslagen in 24 accu’s. Deze accu’s bevatten voortdurend voldoende elektriciteit voor vier dagen voor een gezin met normaal verbruik. In de woonkamer bevindt zich een paneel waar de opbrengsten van de zonne-energie bekeken kunnen worden.
Een modelwoning is tot oktober te bezoeken op de Maas ter hoogte van Stiphout in Maastricht.

Posted by SweDutch