Dertig procent sollicitanten afgewezen op leeftijd

Drie op de tien sollicitanten wordt afgewezen vanwege zijn of haar leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl onder 625 respondenten.
Volgens marketing manager Martijn van der Neut is niet onderzocht of de mensen die op leeftijd zijn afgewezen te jong of juist te oud waren. ‘Toch denk ik dat een aanzienlijk deel van hen een te hoge leeftijd had. En als dat ook echt zo is, dan zou ik dat vinden getuigen van een flinke kortetermijnvisie. Mensen zonder ervaring zijn misschien wel goedkoper en kneedbaarder, maar bedrijven verliezen daarbij uit het oog dat op de iets langere termijn elke kracht er één zal blijken te zijn. Ik verwacht echt dat bedrijven binnenkort de waarde van ervaren krachten gaan inzien.’
Naast leeftijd zijn het niet hebben van de juiste opleiding of gebrek aan ervaring belangrijke argumenten om niet in aanmerking te komen voor een functie. Maar ook overkwalificering kan leiden tot afwijzing, 13 procent geeft aan dat zij afgewezen wordt om deze reden.
Geen reactie
Uit het onderzoek blijkt verder dat de sollicitant nauwelijks een correcte reactie op de sollicitatiebrief krijgt. Van de 39 procent die überhaupt bericht krijgt bij afwijzing, krijgt minder dan de helft te horen waarom hij is afgewezen. Volgens Martijn van der Neut zorgt deze houding van werkgevers voor een negatief imago van het bedrijf: ‘Je moet niet onderschatten wat mond-op-mondreclame tegenwoordig doet. Maar denk ook aan websites als Companyrating.nl waarop mensen beoordelingen op bedrijven kunnen schrijven. Dit gaat voor werkgevers hoe dan ook een belangrijke factor worden.’
Ergernissen
Tijdens het sollicitatiegesprek zorgen onduidelijkheid over het salaris en een slechte voorbereiding van de werkgever voor irritaties bij de kandidaat. De top 3 irritaties van werkzoekenden tijdens een sollicitatiegesprek zijn:
Onduidelijkheid over het salaris (43,24 procent)
Slechte voorbereiding van de interviewer (20,15 procent)
Persoonlijke vragen (16,22 procent)
Bron: P&O Actueel website 9.2.2009

Posted by SweDutch