De man die eieren overbodig wil maken haalt miljoenen binnen

Bron: nieuwsbrief Z24  25.3.2014
Investeerders zijn enthousiast over een start-up die ei-loze mayonaise en koekjes op de markt brengt.
Josh Tetrick is 34 jaar, oud-VN-medewerker, zonder ervaring in de voedselindustrie, en toch weet hij investeerders warm te maken voor zijn idee: eieren in voeding vervangen door een plantaardig product.

Tetrick’s start-up Hampton Creek maakte vorige maand bekend dat het 23 miljoen dollar aan investeringen heeft weten aan te trekken. Enkele van de fans: Bill Gates, Yahoo-oprichter Jerry Yang, en Li-Ka Shing, de rijkste man van Azië.

Eieren zijn onveilig’
Hampton Creek heeft tot nu toe een product op de markt: Just Mayo,
een mayonaise zonder eieren. Volgens het bedrijf vliegt Just Mayo van de schappen bij Whole Foods, de chique organische supermarktketen van Amerika.
Eieren zijn een duur ingrediënt en worden vaak op dieronvriendelijke manier geproduceerd, is het argument van Hampton Creek. Ei heeft een hoog cholesterol gehalte, en 34 miljoen Amerikanen zijn er allergisch voor. Ei-vrij eten is goedkoper, gezonder en veiliger, is de pitch van Tetrick. Hij brengt ook koekdeeg zonder ei op de markt brengen.

Carrièreswitch
Al met al nogal een carrièreswitch voor Tetrick: hij werkte als adviseur op het gebied van duurzaam investeren in Afrika, voor de Verenigde Naties en de Liberiaanse regering. Maar hij werd naar eigen zeggen moe van de trage ontwikkeling en corruptie daar.
Met hulp van vrienden en kennissen kan hij een paar koks inhuren om eerste proeven te doen met plantaardige ei-vervangers. Na een eerste investeringsronde begon hij biochemici en voedselwetenschappers in dienst te nemen. Na anderhalf jaar kwam het eurekamoment: een manier om mayonaise en deeg te maken zonder eieren.
Op Business Insider kun je de presentatie zien waarmee Tetrick pitchte bij investeerders.
http://www.z24.nl/ondernemen/mayonaise-zonder-ei-bill-gates-en-andere-investeerders-gaan-ervoor-447241

Posted by SweDutch