De berg aan ongebruikte fast fashion in de Chileense woestijn is zo groot geworden, dat hij duidelijk vanuit de ruimte te zien is

Bron: nieuwsbrief Business Insider 24.5.2023

Een gigantische stortplaats van ongebruikte fast fashion-kleding in de Chileense Atacama-woestijn is zo groot. dat hij inmiddels zichtbaar is voor satellieten.

De ongedragen kleren worden gemaakt in landen als Bangladesh of China, en vervolgens verzonden naar winkels in de VS, Europa en Azië. Kleding die niet wordt verkocht, gaat vervolgens naar Chili, aldus persbureau AFP. Ten minste 39.000 ton van die kleding hoopt zich op in stortplaatsen in de Atacama-woestijn.

Op 10 mei werd een satellietfoto met hoge resolutie van de afgedankte kleding gepost in een blogpost van SkyFi, de ontwikkelaars van een satellietfoto- en video-app.

“Het beeld met een resolutie van 50 cm, oftewel een zeer hoge resolutie, werd genomen met behulp van satellietbeelden, en het laat zien hoe groot de stapel is in vergelijking met de stad onder in beeld,” schreven de ontwikkelaars.

Bron: Skifi.com
Bron: Skifi.com

De kleren kunnen niet naar gemeentelijke stortplaatsen worden gebracht, omdat ze niet biologisch afbreekbaar zijn en vaak chemische producten bevatten, vertelde Franklin Zepeda, de oprichter van EcoFibra, een bedrijf dat probeert het textiel te hergebruiken door er isolatiepanelen van te maken, tegenover AFP. De ongebruikte kledingstukken liggen in de buurt van de Chileense haven van Iquique, ongeveer anderhalve kilometer van de armere wijken van de stad. De stortplaats trekt migranten en lokale verkopers aan, die de stortplaats doorzoeken naar spullen die ze kunnen dragen of verkopen.

De fast fashion-industrie wil consumenten betaalbare mode bieden, maar draagt tussen de 2 en 8 procent bij aan de wereldwijde uitstoot van broeikasgasssen, bleek in 2018 uit een rapport van de Verenigde Naties.

Bijna 85 procent van alle textiel gaat jaarlijks naar de vuilnisbelt. Bovendien verbruikt de mode-industrie enorme hoeveelheden water. De Ellen McArthur Foundation, een Britse denktank, schatte dat elke seconde een vrachtwagen aan kleding wordt verbrand of naar een stortplaats wordt gebracht.

Volgens marktonderzoeksbureau The Business Research Company zal de wereldwijde markt voor fast fashion in 2023 naar verwachting groeien tot 123 miljard dollar, tegen 106 miljard dollar in 2022.

https://www.businessinsider.nl/in-chili-ligt-een-berg-kleding-die-vanuit-de-ruimte-zichtbaar-is/?utm_source=ActiveCampaign&utm_medium=email&utm_content=Arnhem++groenste++stad+van+Nederland+-+50+landen+die+onleefbaar+deigen+te+worden&utm_campaign=Dagelijks+25+Mei+2023

 

 

 

Posted by SweDutch

Geef een reactie