Dagje ziekenhuis: VS zes keer zo duur als Nederland

Bron: Z24 1.7.2013
In vrijwel alle westerse landen lopen zorgkosten op. Maar de VS blijft de grote uitschieter. Een dagje ziekenhuis is er bijna zes keer zo duur als in Nederland.

Ontwikkelde landen met een vergrijzende bevolking en steeds meer technologische mogelijkheden in de zorg kampen er allemaal mee: stijgende zorgkosten. Maar daarbij maakt het wel verschil hoe je de financiering van de zorg organiseert.
Zo zijn Amerikaanse ziekenhuizen met afstand het duurste in de wereld, signaleert weekblad The Economist.  Ruim 5.700 Amerikaanse ziekenhuizen zijn samen goed voor een jaaromzet van 851 miljard dollar. ‘Als de Amerikaanse ziekenhuissector een land was, ging het om de zestiende economie van de wereld”.

Ziekenhuizen: dure zorg
Als gevolg van ‘Obamacare’ moeten alle Amerikanen vanaf 2014 een zorgverzekering kunnen afsluiten. Daarvoor wordt de overheidsverzekering voor basiszorg uitgebreid . Dat betekent …..
  meer patiënten en dus nog hogere kosten.
Grootste probleem in Amerika is dat ziekenhuizen betaald worden op basis van het aantal behandelingen. Omdat patiënten slecht in staat zijn om kwaliteitsverschillen te herkennen en te selecteren op prijs, kenmerkt het Amerikaanse systeem zich door veel behandelingen tegen relatief hoge prijzen.

Kosten dag ziekenhuis in euro (gemiddeld)01.0002.0003.0004.000VSAustraliëNieuw-ZeelandChiliFrankrijkNederlandZuid-AfrikaSpanjeArgentiniëBron: IFHP, 2012

VS en Nederland
Illustratief is het kostenoverzicht van de International Federation of Health Plans, dat kosten van behandelingen in 25 landen bijhoudt. Daarin is ook Nederland meegenomen, op basis van gegevens van Achmea Zorg.
In alle kostenplaatjes torent de VS hoog boven andere landen uit. Onderstaande grafiek toont de kostenindicatie van een dag verblijf in het ziekenhuis voor één patiënt. Nederland zit in de top tien bij de groep van 25, met een bedrag van 554 euro per dag. De gemiddelde prijs in de VS is ongeveer zes keer zo hoog.
http://www.z24.nl/economie/dagje-ziekenhuis-vs-zes-keer-zo-duur-als-nederland

Posted by SweDutch