Containertarieven bijna gehalveerd in drie maanden tijd

Bron: nieuwsbrief Nieuwsblad Transport 2.8.2023

De contracttarieven in de containervaart zijn de afgelopen drie maanden vrijwel gehalveerd en daarmee op het laagste niveau in bijna twee jaar beland.

Dit meldt het Noorse dataplatform Xeneta. Volgens analist Patrik Berglund is ‘de daling vanaf de piek vorig jaar bijna net zo dramatisch als de tariefexplosie die containerrederijen zo’n winstgevend 2022 bezorgde’. Volgens hem lijken die recordtarieven nog slechts ‘een verre herinnering’.

De Xeneta Shipping Index, die een gemiddelde voor de hele markt weergeeft, daalde in juni met 9,4%, nadat die in mei zelfs 27,5% verloor en in april 10,3%. Berglund ziet de tariefdaling voorlopig niet tot een eind komen, gezien de aanhoudend zwakke vraag naar consumentenproducten en de groeiende overcapaciteit van de containervloot.

Volgens het bureau zijn de indexcijfers voor alle regio’s de afgelopen maand gedaald. Zo kwam de Europese import-index in juni ruim 9% lager uit. De index voor de export uit Oost-Azië is sinds het begin van het jaar met bijna twee derde (65,3%) gedaald. De import-index daarentegen daalde sinds het begin van het jaar met slechts 35,4%.

Berglund vraagt zich af ‘waar dit allemaal zal eindigen’. Niettemin ziet hij cijfers die erop wijzen dat de zaken misschien niet zo erg zijn als ze op het eerste gezicht lijken. Zo is de export van containers vanaf de VS in de eerste vier maanden van het jaar en de Europese import in dezelfde periode met slechts 1,1% gedaald.

https://www.nt.nl/scheepvaart/2023/08/02/containertarieven-bijna-gehalveerd-in-drie-maanden-tijd/?utm_source=ntemail&utm_medium=nieuwsbrief&utm_campaign=ntemail

Posted by SweDutch

Geef een reactie