CBP (College Bescherming Persoonsgegevens) wil ‘afschrikwekkende’ boetes voor plaatsen beelden dieven

Voor het op internet plaatsen van foto’s en filmpjes van dieven kan straks al snel een boete van 25.000 euro worden opgelegd. Alleen politie en justitie mogen criminelen opsporen, zegt voorzitter van het College bescherming persoonsgegevens Jacob Kohnstamm vandaag in het AD.

Het is volgens het CBP verkeerd dat winkeliers, pompstationhouders en particulieren mensen aan de schandpaal nagelen. De precieze boetebedragen worden vastgelegd in een wet die komend najaar klaar moet zijn. Het CBP is als adviseur van het ministerie van Justitie nauw bij betrokken bij de inhoud van de wet. Voor grote bedrijven als Google en Microsoft moet de boete voor het illegaal verzamelen van elektronische gegevens wat het CBP betreft in de miljoenen kunnen lopen.

Dat het CBP onvoorwaardelijke boetes kan uitdelen is nieuw, schrijft persbureau Novum. De privacywaakhond werd jarenlang als een tandeloze tijger gezien. Dat moet vanaf komend najaar veranderen. Tot nu toe kon het CBP alleen dreigen met voorwaardelijke boetes.
Dat betekent dat iemand alleen hoeft te betalen als actie van zijn kant uitblijft. De strengere maatregelen zijn volgens Kohnstamm nodig omdat steeds meer privacygevoelige gegevens digitaal worden opgeslagen. “En lang niet altijd zorgvuldig.” Het CBP lijkt niet van plan een oogje toe te knijpen voor filmpjes waarop overduidelijk is te zien dat degene in beeld schuldig is. Zo kreeg het verzorgingshuis Herfstzon in het Twentse Goor vorige week nog een brief waarin wordt gedreigd met een dwangsom. Het verzorgingshuis had beelden op internet gezet waarop te zien is dat iemand een kluis steelt.

Kohnstamm kondigt ook een groot onderzoek aan naar regionale elektronische patiëntendossiers. De landelijke variant komt er voorlopig niet, maar regionaal wordt al veel van elektronische dossiers gebruikgemaakt. Vaak zou daar zonder toestemming van de patiënt persoonlijke informatie in staan.
Bron: NRC 1.8.2011 

Kommentaar
Zeer bedenkelijk dat jurist Kohnstamm het laten zien van een dief, verkrachter of ander soort misdadiger, zwaarder wil gaan straffen dan mishandeling met de dood tot gevolg (art. 300 wvs, max. boete vierde categorie, € 19.000). Door dit soort onzinnige ideeën raken wij als samenleving meer en meer van “’t padje”. Hopen maar dat zijn baas, de minister, Kohnstamm tot de orde roept en hem opdraagt “echte” zaken aan te pakken zoals telecombedrijven die uitpluizen wat een consument met zijn belbundel doet of Google die blijkbaar illegaal electronische gegevens verzamelt. 
Het in een rood hesje, met tekst achterop geprint dat je “werk uitvoert voor de samenleving”, onkruid wieden in je woonwijk, is blijkbaar niet zo privacygevoelig ………

Posted by SweDutch