Burgers stellen zelf woz-waarde vast

Bron: Binnenlands Bestuur nieuwsbrief 24.1.2012

Woningeigenaren kunnen in de toekomst zelf de waarde van hun woning berekenen. Een experiment in Tilburg is de opmaat tot deze doorbraak.
Interactieve waardebepaling
Met deze zogeheten interactieve waardebepaling wil Tilburg – Rotterdam, Schijndel, Alphen aan den Rijn en Amersfoort liften later mee – objecteigenaren straks de gelegenheid mede de woz-waarde te bepalen. In Tilburg hebben zo’n 900 woningeigenaren begin dit jaar meegedaan met een eerste proef.
Ligging
De deelnemers krijgen, na te zijn ingelogd, informatie over hun woning. Diverse parameters kunnen ze vervolgens wijzigen, zoals de woninginhoud, de ligging en de referentieobjecten. Uit een speciale peilpuntenbak kunnen ze bijvoorbeeld andere referentiewoningen (maximaal drie) selecteren waarmee ze hun woning vergeleken willen hebben. Een toelichtende onderbouwing is dan wel vereist. De aangepaste indicatieve waardes worden vervolgens door de gemeente Tilburg op juistheid gecontroleerd. …..
      Indien akkoord, worden de gevolgen van deze mutaties voor de waarde en de ozb aan de woningeigenaar gemeld.
Dwingend
Deze interactie past volgens verantwoordelijk wethouder Erik de Ridder (CDA) van Tilburg bij het streven daadwerkelijk een Andere Overheid te worden. ‘In het kader daarvan willen we burgers niet alleen maar dingen dwingend opleggen, maar ze zoveel mogelijk betrekken. Met dit experiment kunnen ze in elk geval meer zelf aan de knoppen zitten’, zegt hij.
Bezwaarschiften
De interactieve manier van waarderen moet leiden tot meer transparantie en acceptatie. ‘Naarmate burgers meer betrokken zijn, zal ook de erkenning groter zijn’, veronderstelt hij. Inzichtelijker wordt immers niet alleen hoe de woz-waarde is opgebouwd, maar eigenaren krijgen tegelijkertijd de mogelijkheid in die door de gemeente voorgestelde woz-waarde veranderingen aan te brengen.
Geldbesparing
Op die manier denkt De Ridder het aantal bezwaarschriften terug te kunnen brengen. De verwachting is dat de inzet op bezwaar en beroep voor een (groot) deel gaat verschuiven naar de voorfase van het aangeven van bedenkingen – de interactieve wijzigingen. ‘Dat bespaart de gemeente op termijn geld’, zegt de Tilburgse wethouder financiën. Het meerwerk aan mensuren aan de voorkant is minder kostbaar dan de (juridische) afhandeling achteraf. De Ridder: ‘Of een bezwaar nu gegrond of ongegrond wordt verklaard, het kost de gemeente altijd geld.’
Wijzigingen
Op de pilot is volgens hem door 90 procent van de deelnemers positief gereageerd. Van de 900 mensen die in Tilburg meededen, waren er 600 akkoord met de getoonde taxatiewaarde en de daarbij horende ozb-opgave. Ongeveer 300 respondenten gingen aan de slag met de gegevens van de beschikking en brachten daarin wijzigingen aan. Die worden zo snel mogelijk verwerkt om ze nog op te nemen in de definitieve beschikking die de gemeente in februari verstuurt.
Nieuwe manieren
De Ridder hoopt dat Tilburg zo snel mogelijk kan overgaan op de nieuwe manier van taxeren. Hoe snel dat zal zijn, hangt mede af van de bevindingen die de gemeente nu aan het analyseren is. Bijkomend voordeel zal volgens De Ridder in elk geval zijn dat het databestand van de gemeente actueler wordt: ‘Burgers houden het up to date door aan te geven wat er aan hun woning is veranderd. Met het oog op de toename van het vergunningsvrij bouwen, is dat wel zo handig.’

Posted by SweDutch

1 comment

Eindelijk een begin om enige transparantie en acceptatie bij de burgers te brengen. Ben benieuwd hoe de praktijk uitvalt want is er bijvoorbeeld gedacht hoe het probleem van samenstellen te tackelen of worden die nu uit elkaar getrokken zodat de burger inzicht krijgt in de werkelijke waarden van zijn of haar onroerend goed.