Brussel: Nederland moet snel anti-witwaswet aanpassen

Bron: nieuwsbrief Accountancy vanmorgen 10.6.2021

De Europese Commissie wil dat Nederland binnen twee maanden Europese richtlijnen tegen witwassen in nationale wetten vertaalt, anders volgt mogelijk een gang naar de Europese rechter.

Onvoldoende

Het gaat om de zogeheten vijfde anti-witwasrichtlijn die op 10 januari 2020 van kracht werd en de lidstaten verplicht hun wetgeving op het gebied van witwassen en financieren van terrorisme aan te passen. Dat heeft Nederland wel gedaan maar op een aantal punten schiet de wetgeving volgens de commissie tekort. Ze noemt onder meer het verbod op anonieme rekeningen, anonieme spaarboekjes of rekeningen onder een fictieve naam bij financiële instellingen. Ook de regels over informatie over wie de uiteindelijke begunstigde van een fonds of organisatie is zijn volgens de commissie onvoldoende.

Speerpunt

Brussel had Nederland al eerder gewaarschuwd over onvolkomenheden in de anti-witwaswetgeving, evenals Hongarije en Polen. Alle drie hangt een rechtszaak boven het hoofd als ze niet binnen twee maanden hun leven beteren. De effectieve strijd tegen witwassen is een van de centrale punten van EU-beleid tegen misdaadbestrijding, zegt de commissie. ‘Daarom zullen we ferm blijven toezien op tijdige en correcte toepassing van de Europese regels’.

Rechter

Ook bij de vierde anti-witwasrichtlijn bleef Nederland, toen samen met België en Oostenrijk, volgens de Commissie in gebreken. Dat leidde in de zomer van 2020 zelfs tot een gang naar de Europese rechter, iets wat ons land nu opnieuw boven het hoofd hangt.

https://www.accountancyvanmorgen.nl/2021/06/10/brussel-nederland-moet-snel-anti-witwassenwet-aanpassen/

Posted by SweDutch

Geef een reactie