Bezuiniging treft vooral lastige rekenkamers

Voor het eerst sinds de verplichte oprichting van de gemeentelijke rekenkamers worden zij geconfronteerd met bezuinigingen. Vooral de ‘lastige’ rekenkamers worden gekort.

Dat blijkt uit een rondgang van het dagblad Trouw langs 72 rekenkamers. Als de relatie met de gemeenteraad slecht is, wordt het meest bezuinigd op de rekenkamer. Het is de prijs van een kritische houding naar de raad. De rekenkamers moeten gemiddeld circa 25 procent van hun budget inleveren, maar de verschillen zijn groot.

Rotterdam haalt maar 2,5 procent van het budget weg; in Texel en Leek wordt het bedrag gehalveerd. Het meest rigoureus is Capelle aan den IJssel. In deze gemeente gaat het budget voor de rekenkamer van 129.000 naar 45.000 euro. Een daling van 65 procent.

Adviesbureau

Gemeentelijke rekenkamers doen onafhankelijk onderzoek. Dit om de raad te ondersteunen bij de controle van het college. Voorzitters van de rekenkamers waarschuwen dat vooral het onderzoek naar grote projecten, waarbij vaak adviesbureaus worden ingehuurd, niet meer kan worden gedaan zonder voldoende middelen.

Bron: Gemeente.nu 12.4.2011

Posted by SweDutch

1 comment

Wat valt er te verbergen …..?