‘Betrokkenheid burgemeester bij keuze onderzoeksbureau ontoelaatbaar’

Burgemeester Gerd Leers van de gemeente Maastricht was zelf betrokken bij de keuze voor het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) dat onderzoek doet naar zijn integriteit. Dat blijkt uit informatie van de gemeente.

Het NRC Handelsblad schrijft dat het college van de gemeente Maastricht vorige week op voorstel van Leers koos voor BING. Nu blijkt dat de burgervader in het verleden zelf ook al opdrachten heeft gegeven aan het bureau.

Helderheid
Het onderzoek van BING moet helderheid verschaffen over de rol van Leers en die van een van zijn ambtenaren rond een vakantieproject in het Bulgaarse Byala. Leers kocht er in 2006 een huis via een bedrijf waarvan de ambtenaar voor een kwart aandeelhouder is.

Contact
Leers had afgelopen jaren veelvuldig contact met BING. Zo liet hij het bureau een integriteitsonderzoek doen naar Jan Hoen, toen nog CDA-raadslid. Hij combineerde functies bij horecaorganisaties met het fractiewoordvoerderschap over horeca- en evenementenbeleid. Hoen zegde door deze kwestie uiteindelijk zijn partijlidmaatschap op.

Integriteitsbeleid
De gemeente Maastricht scherpte onder leiding van Leers haar integriteitsbeleid aan. BING begeleidde dat proces. Het bureau voert ook de integriteitstoets van nieuwe raadsleden uit. Leers heeft contacten met leden van de raad van advies van BING. Zo is topman Ralph Pans van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) lid van de raad van advies.

Ontoelaatbaar
Richard Wagemans, advocaat van raadslid Jan Hoen, noemt de betrokkenheid van Leers met de keuze van het onderzoeksbureau ontoelaatbaar. Leers zelf zegt dat het van hem ieder bureau had mogen zijn. Als de gemeenteraad iets anders wil, vindt hij het ook goed.

Posted by SweDutch