ANWB: iedereen doet maar wat op de snelweg, zet politie-porches in om te handhaven

Bron: nieuwsbrief Busines Insider 1.10.2016
De ANWB wil dat de politie-Porsches op de snelweg terugkeren om strenger de regels te handhaven. Met name door concentratieverlies onder automobilisten ontstaan te veel ongelukken, wat weer tot files leidt.
“Iedereen doet maar wat op de snelweg, omdat men weet dat de pakkans te verwaarlozen is. Automobilisten bellen, lezen, scheren zich, tutten zich op en weet ik wat al niet. Allemaal zaken waardoor de concentratie verslapt en er te pas en onpas ongelukken ontstaan”, zegt ANWB-directeur Frits van Bruggen in De Telegraaf.
“Iedereen die wat vaker op de weg zit, weet precies wat ik bedoel en zal hetzelfde constateren.”
De bond ziet de filecijfers weer stijgen en iedere dag ontstaan er een paar files door “dat soort fratsen”. Van Bruggen: “Nu weten wij uit ervaring dat alleen een campagne om dat gedrag te veranderen nauwelijks helpt. Alleen stringente handhaving, zichtbare observatie en staandehoudingen bieden soelaas, zo denken wij. Vandaar onze oproep om de politie weer een hoofdrol te geven op de weg.”

Verkeer geen topprioriteit
De Nationale Politie herkent de klachten van de ANWB, maar …
denkt niet dat er op korte termijn iets verandert. “Verkeer staat niet op de topprioriteitenlijst die wij hebben gekregen van de minister”, reageert de politie in de krant.
Uit cijfers die de ANWB zaterdag bekendmaakte, blijkt dat de filezwaarte (lengte maal duur van de file) in ons land in het derde kwartaal van dit jaar opnieuw is gestegen in vergelijking met vorig jaar. Ondanks de goede weersomstandigheden bedroeg de stijging ruim 8 procent.
De ochtendspitsen waren ongeveer hetzelfde als vorig jaar, maar overdag en tijdens de avondspits stokte het verkeer flink meer. Vooral op de wegen in de regio Amsterdam was het flink drukker (plus 25 procent ten opzichte van 2015). Dat kwam vooral door werkzaamheden en omleggingen van de A1 en A6 tussen Almere en Amsterdam.
De drukste spits was die van afgelopen donderdagavond: 695 kilometer aan files op snel- en provinciale wegen. Nu het herfst is en sneller donker wordt, verwacht de ANWB meer van dat soort verkeersellende.
https://www.businessinsider.nl/anwb-iedereen-doet-maar-wat-op-de-snelweg-zet-politie-porches-om-te-handhaven/

Posted by SweDutch