Antwoord op Griekse chantage: niet alleen de euro uit, ook Schengen uit

Bron: nieuwsbrief Elsevier 2015.03.09 door Syp Wynia
Het Griekse dreigement om terroristen naar Berlijn te sturen als eurolanden niet over de brug komen, is abject. Europa moet voorkomen dat dit soort immoraliteit normaal wordt – desnoods door Griekenland uit de euro en uit ‘Schengen’ te zetten. 

De regering van de Griekse premier Alexis Tsipras dreigt met het openen van de grenzen van de Europese Unie voor immigranten en terroristen en het houden van een referendum als de eurolanden niet snel met geld over de brug komen.
Daarmee is een nieuw dieptepunt bereikt in de omgangsvormen binnen de Europese Unie.
Griekenland was eerder ook al niet vies van chantage, maar het dreigement om duizenden strijders van Islamitische Staat verblijfsvergunningen te geven zodat ze kunnen optrekken naar Berlijn, is nog niet eerder vertoond.

Dreigement
Het dreigement kwam dit weekend van de Griekse defensieminister Panos Kammenos. ‘Europa is daar dan zelf verantwoordelijk voor vanwege de houding over ….. 
bezuinigingen en hervormingen,’ aldus Kammenos. Een onderminister van Binnenlandse Zaken kwam een week geleden met een soortgelijk dreigement.
Zowel premier Tsipras als minister van Financiën Yanis Varoufakis opperde de mogelijkheid een referendum uit te schrijven als de andere eurolanden hervormingen willen doorzetten. Varoufakis kwam daarbij met de mogelijkheid verkiezingen uit te schrijven.
Griekse kabinetsleden kunnen dergelijke chantagemiddelen inzetten omdat ze daar het instrumentarium voor hebben. Vijf jaar geleden besloten de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel dat geen land de eurozone mag verlaten. Dat plaatst Griekenland in een ijzersterke positie.

Chanteren
Er kwam er een leningenprogramma van 240 miljard euro, waardoor het grootste deel van de torenhoge Griekse staatsschuld bij de andere eurolanden belandde. Tussentijds kreeg Griekenland grote rentekortingen en hoeft er pas over tientallen jaren te worden afgelost.
Feitelijk hebben de andere eurolanden Griekenland daarmee al een korting van 40 procent op de schuld gegeven.
Griekenland kan de rest van Europa ook chanteren met migranten en terroristen, omdat het deel uitmaakt van de groep van Schengen-landen. Met een buurland als Turkije en gelegen aan de Middellandse Zee wordt Griekenland geacht de zuidoostelijke grenzen van de Europese Unie te bewaken.
Het lidmaatschap van ‘Schengen’ betekent ook dat wie legaal in Griekenland is, vrijelijk de hele Europese Unie kan doorreizen. Daar dreigen Griekse bewindslieden dus mee: de grenzen openzetten en iedereen een verblijfsvergunning geven, in de zekerheid dat die vervolgens doorreizen naar Noord-West-Europa.

Abject
Deze werkwijze van de Grieken werpt een bijzonder licht op de waardengemeenschap die de Europese Unie pretendeert te zijn. De Grieken eisen voortdurend op hoge toon solidariteit, maar sarren telkens Duitsland – de grootste geldschieter – met zijn geschiedenis.
Het dreigement om terroristen naar Berlijn te sturen als de euroministers niet met miljarden over de brug komen is te abject voor woorden.
De eurolanden hebben een grote fout gemaakt, door vijf jaar geleden tegen alle afspraken uit het Verdrag van Maastricht in, Griekenland te hand te reiken. Die fout moet niet worden vergroot door voor de zoveelste keer versoepelingen te bieden zonder dat Griekenland zijn overheidsfinanciën saneert en zijn economie levensvatbaar maakt.

‘Solidariteit’
Als het gevolg is dat Griekenland alsnog de euro kwijtraakt, dan moet dat maar. Als immoraliteit herhaaldelijk wordt beloond, wordt immoraliteit de nieuwe standaard.
En als mocht blijken dat Griekenland de Europese buitengrenzen opent en binnenkomers massaal verblijfsvergunningen verstrekt, moet het land uit de Schengenzone worden gezet. Dat is zuur voor Griekse burgers die dan niet meer onbelemmerd naar de rest van de Europese Unie kunnen reizen.
Maar dat is de prijs die moet worden betaald voor de curieuze opvatting die de Griekse regering heeft over solidariteit. Solidariteit zonder wederkerigheid houdt geen stand. Als solidariteit wordt beantwoord met het dreigen met terreur is het met de solidariteit al helemaal snel gedaan.
http://www.elsevier.nl/Buitenland/blogs/2015/3/Antwoord-aan-Tsipras-niet-alleen-de-euro-uit-ook-Schengen-uit-1721682W/?masterpageid=158493

Posted by SweDutch