Amazon ‘eet’ zijn eigen kinderen op

Bron: nieuwsbrief Z24 27.6.2012

Particulieren en bedrijven kunnen op de marktplaats van de Amerikaanse internetwinkel Amazon hun producten slijten. Maar als een internetwinkeltje te succesvol is, kopiëert Amazon je business, zo klagen ondernemers. 

Nederlandse handelaren en internetwinkels verkopen hun spullen vaak via Marktplaats. In Amerika kan het via veilingsite eBay of via Amazon, ’s werelds grootste online warenhuis met tientallen miljoenen bezoekers per maand.
Het enorme bereik onder consumenten maakt het voor particulieren en kleine internetondernemers aantrekkelijk om hun waar via Amazon Marketplace te slijten, de plek waar derden hun spullen aan kunnen bieden. Ze betalen dan een commissie variërend van 6 tot 15 procent aan het bedrijf, maar krijgen daarmee toegang tot een enorm klantenpotentiëel, veel groter nog dan op eBay.
Maar steeds vaker komen kleine ondernemers erachter dat er ook fors nadeel kleeft aan het verkopen via de website van Amazon. In tegengestelling tot Marktplaats, is Amazon zelf ook een retailer. Het verkoopt boeken, electronia maar ook bijvoorbeeld hardloopschoenen.
Laboratorium
Amazon Marketplace lijkt de laatste tijd steeds vaker te fungeren als een soort laboratorium voor Amazon, zo schrijft ….. 
The Wall Street Journal dinsdag. Het bedrijf houdt nauwlettend in de gaten welke producten in de Marketplace goed verkopen. Is dat het geval, dan nemen ze die zelf niet zelden op in hun assortiment, zo schrijft de krant.
Een verkoper van knuffelkussens, Jeff Peterson, vertelt hoe hij enige maanden lang een succesvolle handel had, totdat Amazon rond de feestdagen dat product ook ging verkopen. Verlaagde Peterson zijn prijs, dan ging Amazon meteen mee. Het gevolg: Peterson verkoopt nog maar een vijfde van het aantal knuffelkussens.
En Peterson is niet de enige wiens business op Marketplace aanvankelijk heel succesvol was tot het moment dat Amazon het ook begon te verkopen. Amazon houdt echter, zo schrijft de krant, de lippen stijf op elkaar.

 

Posted by SweDutch