Källa: Svenska Dagbladet 2011.12.23 website
På kort tid har it-jättarna tagit över mobilbranschen. Nu laddar de för nästa stora steg, våra tv-apparater. Microsoft, Google och Apple har mycket på gång och främst kabeltv-företagen kan få svårt att hävda sig i konkurrensen.
Egentligen är det otroligt hur bra tv-branschen klarat sig. Tv-apparaterna står fortfarande kvar i vardagsrum och kök och i de flesta fall kommer signalerna in på samma vis som tidigare.
Det mest sensationella som hänt är att många hushåll under de senaste åren också börjat titta på tv via bredbandsnätet. Det har i Sverige bland annat lett till att Telia har omkring en halv miljon tv-kunder.
Fast precis som Comhem, Teracom/Boxer, Viasat och Canal digital ägnar sig Telia främst åt att sälja färdiga paket med en rad olika kanaler. Sedan kryddar telebolaget med extratjänster.
Men nu håller hela den här modellen på att skakas om. Nya aktörer är på väg in och de drar nytta av ny teknik som gör att de kan plocka ihop vanlig tv med mobilerna och alla olika former ….. artikeln fortsätter
av dataspel och andra it-tjänster.
Möjligen står vi nu inför precis samma stora förändring på tv-området som musik- och mobilindustrin redan gått igenom. De har fått se hur de stora it-företagen kommit in och förändrat förutsättningarna för de etablerade bolagen.
Praktexemplet är Apple som med sin Ipod och Itunes först attackerade musikindustrin för att sedan slå undan benen för de etablerade mobiltillverkarna genom att lansera den smarta mobilen Iphone. Apple följdes sedan av sökföretaget Google och med viss eftersläpning även av Microsoft.
Nu riktar de här tre blickarna mot tv-branschen och med tanke på vilken central roll tv-apparaten har i många hem är det förstås ett eftertraktat mål.
It-företagen vill både ta över mycket av de som dagens tv-leverantörer står för samtidigt som de vill fylla på med fler tjänster och knyta ihop tv-apparaterna med andra prylar de redan tagit kommandot över, som mobiler, surfplattor och datorer. Konsumenterna ska lockas med att de får tillgång till samma innehåll överallt.
De kommande åren blir enormt föränderliga, konstaterar Marie Nilsson vd för det svenska analysföretaget Mediavision som ständigt följer utvecklingen på tv-marknaden.
Riktigt hur det kommer att gå är på tok för tidigt att säga. De stora it-företagen håller på att förbereda sig för betydande satsningar där ännu bara vissa delar är kända och där det cirkulerar gott om rykten.
Microsoft, världens största mjukvaruföretag, är ett av de bolag som gjort mest. I början av december förnyade bolaget till exempel sin spelkonsol Xbox så att den blir mer anpassad för att hantera tv.
Bolaget har också slutit avtal med en lång rad innehållsleverantörer som gör att man kan leverera tv-kanaler som MTV och CNN. Avtalen täcker en rad länder men framför allt är det den amerikanska marknaden som är i fokus.
Vår ambition är att bli så komplett som möjligt och ha alla tv-kanaler. I USA är vi på väg att bli en fullskalig tv-leverantör men tyvärr ligger vi lite efter i Sverige och övriga Norden, säger Christofer Björkvall, informationschef på Microsoft i Sverige.
Han gör också klart att Xbox bara är en av de tv-vägar Microsoft slagit in på. Allt mer baseras på webben och Microsoft vill också använda den vanliga webbtekniken för att distribuera tv-innehåll till en rad apparater som smarta mobiler, surfplattor, datorer och nätanslutna tv-apparater.
Problemet är inte tekniken utan att det är så oerhört komplext att få till alla avtal. För ett litet språkområde som det svenska tar det extra lång tid, säger Christofer Björkvall.
Svårigheterna påverkar naturligtvis alla i branschen. De som producerar tv-serier och annat innehåll har mängder av regler som påverkar i vilka former programmen får sändas. Bara via marknätet, eller även i datorn? Och hur ser man till att inte någon från ett annat land kan se programmet om rättigheterna bara gäller Sverige?
I själva verket är det en komplicerad härva av olika avtal som gör det svårt för nya aktörer och nya distributionsformer att slå igenom. I den här striden försöker bolag som Microsoft, Google och Apple dra nytta av sin storlek som kan göra det lättare för dem att få till avtal.
Just nu surrar det också av ständigt nya rykten om vad it-jättarna har för sig. Apple har sedan länge sin Apple-tv, en liten låda som kopplas till den vanliga tv:n så att man bland annat kan se en del filmer.
Men det har kommit rader av uppgifter om att Apple har mer omfattande planer än så. I biografin om Applegrundaren Steve Jobs talas det om att han till sist knäckt problemet med tv.
Det ryktas också att Apple förhandlar med de stora leverantörerna av tv-innehåll och har inlett ett nära samarbete Sharp som bland annat går ut på att det japanska bolaget ska tillverka tv-apparater till Apple som börjar säljas någon gång under 2012. Som tillverkare skulle Apple konkurrera med bolag som Samsung och LG men ambitionerna lär sträcka sig långt vidare mot distribution av innehåll.
Även kring Google cirkulerar det mängder av uppgifter. Bolaget äger sedan länge videosajten Youtube och har samarbetat med Intel och Sony om att utveckla en tv-plattform som bygger på Android, samma operativsystem från Google som används i mängder av smarta mobiler.
Google håller också på att ta över Motorola Mobility som vid sidan av mobilerna även tillverkar set-top boxar och har patent på tv-området. I november kom även uppgifter om att Google för diskussioner med innehållsföretag som Walt Disney, Time Warner och Discovery om att leverera populära tv-kanaler.
Det är kort sagt uppenbart att de tre jättarna nu ökar trycket markant på tv-marknaden där de ser en lockande nisch som kompletterar det de redan gör och där det går att tjäna mycket pengar på reklam. Oavsett om de lyckas eller inte kommer deras satsningar att få stor effekt på alla övriga företag i branschen.