Flygande vindkraft ger dubbelt upp

Källa: nyhetsbrev NyTeknik 2012.03.30
Med rotorn placerad i en ringformad heliumballong ska företaget Altaeros Energies dubbla energiuttaget från vindkraftverket.

Tanken är att rotorn placeras i ballongen som stiger till 300 meters höjd.  Ballongen förankras med en kabel som även används för att överföra elströmmen till anläggningar på marken.

Altaeros Energies, som har sitt ursprung i MIT, har gjort studier som visar att energiutbytet på höjden 300 meter blir mer än dubbelt så stort som om turbinen sitter på ett 100 meter högt torn.

Med ballonglösningen i stället för att sätta turbinen på torn menar Altaeros Energies att kostnaden för vindkraftel kan minskas med upp till 65 procent. Dessutom ska miljöpåverkan reduceras genom att ballongkraftverken låter mindre än konventionella ….. Artikeln fortsätter
vindkraftverk. Byggtiden och underhållskostnaderna ska också kunna sänkas.

Enligt företaget ska konstruktionen klara vindstyrkor upp till orkannivå. Blir vinden för stark ska ballongerna sänkas ner till marknivå tills vindstyrkorna har hamnat på acceptabel nivå.

En skalenlig prototyp med diametern 10,7 meter har testats i Limestone i staten Maine, USA.  Företaget söker nu medfinansiärer för att bygga en fullstor ringformad ballong med vindrotor.

Posted by SweDutch