Desperat WHO efter uppgifter om labbläcka

Källa: nyhetsbrev Svenska Dagbladet 2021.08.13 av Gunilla von Hall

Tonen är desperat, argumenten vässade. WHO försöker på nytt utreda om coronaviruset kommer från ett labb i Kina. Virusjakten verkar vara ett omöjligt uppdrag.

Nu görs ett nytt försök. Världshälsoorganisationen kräver i ett uttalande att regeringar avpolitiserar debatten om coronavirusets ursprung och samarbetar för att utreda om viruset kommer från ett laboratorium. Inga anklagande fingrar ska pekas, inga skuldbeläggande blickar ska riktas, inga politiska poäng ska vinnas, försäkrar WHO.

Dessutom ska en ny internationell grupp bildas – SAGO. Den ska ansvara för att utreda varifrån framtida pandemiska virus kommer och omfatta alla länder i hela världen. Mellan raderna går att läsa: inte bara Kina.

Vartenda ord i uttalandet vänder sig till ett trilskande Kina. WHO vänder ut och in på sig självt för att pressa eller charma Kina att öppna portarna till labbet i kinesiska Wuhan. Under ett besök i januari fick WHO:s experter bara snabbkika på labbet utan att få rådata eller intervjua forskare.Världens folkhälsobjässe är nu under enorm press att komma in i Kina igen för att utreda om pandemin kommer från en labbläcka. I WHO-experternas första rapport drogs slutsatsen att det var ”extremt osannolikt” att viruset spreds från ett labb. Men slutsatsen fick skarp kritik för att sakna grund. Labbet hade inte granskats ordentligt, och dessutom ingick en utredning av labbet inte i experternas uppdrag eftersom Kina inte accepterat en sådan formulering.

Förutom påtryckningar från många länder att utreda labbteorin sätter nya uppgifter tryck på WHO att utreda misstankarna om en labbläcka. Inte minst från deras egna experter. Dansken Peter Embarek som lett expertgruppen sa häromdagen till danska TV2 att han ändrat sig om hur viruset spridits. I stället för ”extremt osannolikt” anser han nu att det är ”sannolikt” att viruset spridits via en anställd forskare vid labbet.

En sådan spridning kan antingen ha skett genom att forskaren smittades under fältarbete när prover tagits från fladdermöss – eller när delar av Wuhanlabbet flyttades i december 2019. ”Man vet att när ett laboratorium flyttas störs allt”, enligt Embarek. Han betonar dock att det inte finns några direkta bevis för att viruset kommer från ett labb.

Samtidigt höjs nu den internationella temperaturen kring labbteorin. Amerikanska underrättelsemyndigheter som utrett saken på uppdrag av president Joe Biden väntas komma med sin rapport i slutet av augusti. Där kan nya uppgifter om en labbläcka finnas som får WHO att framstå som ännu mer handlingsförlamat.

För Kinas svar på WHO:s senaste offensiv kom blixtsnabbt: det behövs ingen utredning som omfattar labbet. Det blev alltså kalla handen igen. På samma sätt som i juli när WHO ville gå vidare med utredningen om virusets ursprung och då granska labbet i Wuhan. ”Respektlöst och arrogant”, blev Kinas svar då.

WHO:s försök att gå till botten med labbläckan verkar vara ett omöjligt uppdrag. Men delvis ligger kanske ansvaret på dem själva. De borde inte ha gått med på Kinas krav att inte granska labbet, och acceptera att vallas runt i kinesernas ledband under besöket i januari. Inte heller så tvärsäkert säga att en labbläcka är ”extremt osannolikt” utan stabil grund. Nu står man där och stampar medan Kina låser porten och WHO:s trovärdighet riskerar att trasas sönder.

https://www.svd.se/desperat-who-efter-uppgifter-om-labblacka

Posted by SweDutch

Lämna ett svar