Källa: nyhetsbrev fPlus 2021.04.19
För 17 år sedan klev hon av för att starta eget. Men när Annika Sundbom Åström hoppade in på IVA under coronakrisen märkte hon att något inte stod rätt till. Nu drar Sveriges mest okända vårdpionjär igång ett helt nytt sjukhus.
Annika Sundbom Åström har haft en bakgrund som IVA-sjuksköterska på Sollefteå sjukhus. 2003 lämnade hon för att starta eget och har sedan dess arbetat som ledarutvecklare. Under coronakrisen hoppade hon in kort efter 17 år till IVA, men märkte snabbt att mycket hade förändrats.
– Jag upplevde att tilliten hade minskat och att gemenskapen inte var lika stark. Det finns en större detaljkontroll och tilliten till varje enskild medarbetare har minskat. När ledningen saknar vision och inte litar på sig själv så litar den inte heller på omgivningen.
Målet är att skapa ett nytt sjukhus
Nyligen fick hon ett uppdrag av aktiebolaget Ådalsklinikerna som har köpt upp Hammars gamla sjukhem utanför Nyland. Målet är att skapa ett nytt sjukhus. Tanken är att sjukhuset ska innehålla en specialistklinik inom kirurgi samt en kvinnoklinik och en smärtklinik.
– Jag vill skapa ett sjukhus där jag själv skulle vilja få vård. Där man ser hela människan. Aktieägarna består främst av medlemmar ur gruppen ”Ådalen reser sig”, som skapades i syfte att rädda Sollefteå sjukhus. – Våra aktieägare består av människor som alla vill se en sjukvård så som vi vill att den ska vara; tillgänglig, tillitsfull och som har visioner.
Fastigheten är ett gammalt barnhem från 1929 på 14 000 kvadratmeter som omgärdas av ytterligare sju hektar mark. Fastigheten har varit kallställd i 21 år men de tidigare ägarna har varit noga med att tömma avlopp och vattenledningar. Så den är i mycket bättre skick än man kan tro.
Hon konstaterar att de samlat ihop tillräckligt mycket kapital för att köpa fastigheten och påbörja projektet.
– Vi har kapital men inte tillräckligt mycket än så länge. Vi kommer fortfarande att behöva kapital för att bland annat renovera och rekrytera personal. Vi ökar fortfarande med medlemmar som vill bidra och vi märker att behovet av en ny form av sjukvård är stort. Det som är bra med att ha flera som vill bidra är att ju fler man är desto mindre måste varje enskild person stoppa in.
Storslagen vision
Visionen är storslagen. Enligt Annika Sundbom Åström ska sjukhuset uppfylla några av Agenda 2030 målen.
– Vi vill vara självhushållande i så stor utsträckning som det går i framtiden. Inledningsvis skapa samarbeten med lokala distributörer. När det var sjukhem var det ett självhushåll och det finns redan vinbärsbuskar och äppelträd. Miljön är helt makalös.
När sjukhuset kommer att vara i drift är fortfarande inte fastlagt.
– Först behöver vi se över fastighetens behov och veta hur mycket kapital vi behöver få in. Men det kan mycket väl bli så att vi redan hösten 2022 är igång. Det är svårt att fastställa tidsplaner då det inte är så många som har startat upp ett sjukhus innan. Men projektet känns unikt och spännande. Och jag är övertygad om att vi kommer att lyckas med det vi ska göra.
Det är många som känner att de har svikits när det gäller dagens sjukvård, konstaterar hon.
– Idag pratas det mycket om privatisering, men egentligen spelar det inte så stor roll om det drivs av ett aktiebolag eller en region. Pengarna som kommer in ska användas med respekt och för att skapa ett bättre samhälle oavsett, säger hon och fortsätter:
– Det skulle vara jätteroligt att göra det med skattefinansierade medel, men just nu går det inte. Långsiktiga mål kräver också ganska mycket mod. Och det finns inte heller så många offentliga sektorer som överhuvudtaget har långsiktiga positiva mål.
Förhoppningen är att kunna implementera sjukvårdsledarskapet i Sverige och utomlands.
– Egentligen behövs ett sjukhus som innefattar basvård och BB i varje stad. Och vi behöver ha sjukvård som man kan lita på.
https://www.fplus.se/trottnade-pa-svensk-sjukvard-nu-startar-hon-sjukhus/a/860Ger?utm_term=fplus_morgonkoll&utm_medium=email&utm_source=newsletter&utm_campaign=fplus_morgonkoll