Experter: Tidsfråga innan miljöaktivismen blir miljöterrorism

Källa:nyhetsbrev fPlus 2020.08.13

Landets ledande säkerhetsexperter varnar för att den svenska miljöaktivismen riskerar att spåra ur till miljöterrorism. Erik Lewin, med över 25 års erfarenhet av säkerhetsarbete, menar att det bara är en tidsfråga innan det begås våldshandlingar. ”Det handlar om ett till två år”, säger han till fPlus.

Ett konkret varningstecken för att delar av den svenska miljörörelsen är på väg mot en allt mer våldsam utveckling är en händelse vid Ängelholms flygplats den 29 juni. Då lyckades miljödemonstranter stoppa ett passagerarplan från att lyfta genom att limma fast sig vid flygplanskroppen. Inspirationen kan ha kommit från Storbritannien där miljöaktivister tidigare limmat fast sig vid tåg och Londonbörsens lokaler.

Erik Lewin ser med oro på utvecklingen.

– Samma radikaliseringsprocess som finns inom andra extrema grupper kan nu ses inom miljörörelsen. Man tyr sig till sina egna, får kraft av varandra och till slut uppstår avarter som är villiga att ta till våld. Det är bara en tidsfråga innan brytpunkten för hot och våld passeras. Jag bedömer att det handlar om ett till två år, säger han till fPlus.

Aktionerna blir blodiga infernon

Erik Lewin har mer än 25 års erfarenhet av underrättelse- och säkerhetsarbete. Bland annat var han med och utvecklade specialförbanden inom Försvarsmakten i mitten 1990-talet och har arbetat som säkerhetsrådgivare i Mellanöstern, Centralasien och Sverige. Numera är han vd för säkerhetsföretaget Vesper Group.

Erik Lewin har också skrivit fyra romaner som alla handlar om säkerhet. Den senaste boken, ”Arvet efter oss”, berättar historien om en svensk aktivistgrupp som tröttnar på landets ineffektiva klimatarbete och bestämmer sig för att trappa upp protesterna till en ny nivå. Det drar till sig en liten grupp sammansvetsade fanatiker och så förvandlas aktionerna till blodiga infernon.

Det är förvisso en roman om hur en fredlig miljökamp eskalerar till laglös ekoterrorism, men författaren menar att historien har bäring i verkligheten.

– Till boken har jag intervjuat avhoppade miljöpartister som är frustrerade över att miljöarbetet går för långsamt. Sedan har jag också intervjuat yngre människor från mer högljudda miljögrupper och de är riktigt förbannade. Jag kan se en tydlig trend att ungdomar inte längre tycker det räcker att stå med ett plakat och demonstrera utan de vill göra mer. De säger det inte rakt ut till mig men mellan raderna är det inte svårt att förstå att det handlar om att agera mer handgripligen och att ta till hot och våld, säger Erik Lewin.

”Black Lives Matter enormt våldsam”

Enligt Erik Lewin kunde situationen ha varit värre idag men coronapandemin har tillfälligt lagt en blöt filt över miljöaktivismen.

– Det fanns ett enormt driv i miljörörelsen tidigare men pandemin bromsade upp en del av kraften. Men vi har sett nya former av aktivism som Black Lives Matter-rörelsen som varit enormt våldsam. Den har tagit över stadsdelar, slagits mot polisen och människor på båda sidor har skadats i protesterna. Det är här jag tror att miljörörelsen hamnar till slut. Det finns aktivister inom rörelsen som är så arga och frustrerade att de kommer att börja med handgripligheter.

Hans Brun, tidigare terrorforskare vid Försvarshögskolan och numera analytiker vid säkerhetsföretaget Secana, håller med om att det finns risker med den svenska miljörörelsen. Han jämför med djurrättskretsar som trappat upp både retoriken och våldet. I en intervju med Göteborgs-Posten har till och med en av Sveriges mest militanta aktivister rättfärdigat dödandet av människor för djurens skull – vilket oroar terrorexperter.

– Den problematiska delen i de här miljöerna är ganska liten, det handlar om få individer. Men de här personerna är beredda att gå långt med sina trakasserier. Det kan vara oerhört obehagligt för de människor som drabbas av aktionerna, säger Hans Brun till fPlus.

Säkerhetsexperterna menar att det kan vara en utmaning för ett demokratiskt samhälle att hantera grupper som gör sig hörda med olagliga metoder. När det gäller nazister råder sällan någon politisk oenighet eftersom få uppskattar det underliggande budskapet. Men när det gäller djurens rättigheter och miljökampen kan det vara komplicerat för politiker och medier att kritisera aktioner som ofta också utförs av unga människor.

– Det är ju det klassiska dilemmat: ”De vill ju så väl”. Men det är mycket viktigt att hålla sig till principen att det faktiskt är riksdagen som bestämmer våra lagar och att kampen förs inom demokratins ramar. Att hota eller skrämma sig till politiska fördelar öppnar dörren för en obehaglig värld, säger Hans Brun.

”Utvecklingen kan bli riktigt otäck”

Erik Lewin pekar på rättssäkerhetsaspekten som uppstår när en mobb tar sig rätten att bestämma vad som är rätt och fel.

– Visst kan det vara svårt att kritisera människor som vill ha en bättre framtid men medborgargarden är bara fel. Jag har jobbat med företag ur säkerhetsperspektiv och har sett att många av dem tar miljön på allvar. Sedan finns företag som inte gör det men det är polisen och ingen annan som ska sätta fast miljöbovar, säger han.

Erik Lewin poängterar att den svenska miljörörelsen inte kan klumpas ihop till en enhet, därtill är den alldeles för splittrad. Men det är tydligt att det inom vissa grenar av miljörörelsen finns de som vill gå längre än att enbart demonstrera. Erik Lewin menar att händelsen vid Ängelholms flygplats indikerar att en gräns passerats.

– Det har redan börjat. Jag har jobbat mot extremister i många år och en sak jag lärt mig är att extremister aldrig nöjer sig. Det finns heller inget gott som kommer med extremism. Därför kan den här utvecklingen bli riktigt otäck, säger han till fPlus.

https://www.fplus.se/experter-tidsfraga-innan-miljoaktivismen-blir-miljoterrorism/a/zGdo6b?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=fplus_morgonkoll&utm_term=fplus_morgonkoll

Posted by SweDutch

Lämna ett svar