Hårdare straff för hot mot vårdpersonal och journalister.

Källa: nyhetsbrev Dagen Juridik 2020.05.15

Regeringen vill skärpa straffen för hot och våld mot vårdpersonal och journalister.

Regeringen vill skärpa straffen för hot och våld mot vårdpersonal och journalister. Det skriver Dagens Nyheter som talat med Justitieminister Morgan Johansson.

– Den som ger sig på de yrkesgrupperna ska dömas hårdare än annars, säger han till tidningen.

Hoten måste stoppas

Straffen har tidigare skärpts för våld och attacker mot så kallad blåljuspersonal inom polisen, ambulanssjukvården och räddningstjänsten. Nu ska det straffliga skyddet för personer med andra samhällsnyttiga funktioner skärpas.

Morgan Johansson säger till DN att man bland annat måste få ett stopp på de hot som förekommer inom hälso- och sjukvården. Han nämner även journalister som en yrkesgrupp som borde få ett förstärkt straffrättsligt skydd.

”Det kan vi inte acceptera”

– Vi menar att det journalistiska uppdraget är en viktig samhällsnyttig funktion eftersom det upprätthåller grundläggande demokratiska värden. Samhället måste se särskilt strängt på dem som ger sig på journalister – för att tysta dem, skrämma dem eller påverka det offentliga samtalet. Det kan vi inte acceptera, säger Morgan Johansson till DN.

Utredningen ska presentera sina resultat senast i november nästa år.

https://www.dagensjuridik.se/nyheter/hardare-straff-for-hot-mot-vardpersonal-och-journalister/?utm_campaign=unspecified&utm_medium=email&utm_source=apsis

Posted by SweDutch

Lämna ett svar