Venetië wil dagjesmensen laten betalen voor toegang tot de stad

Bron: nieuwsbrief Trouw 28.2.2022

Venetië wil vanaf juni 5 tot 10 euro gaan heffen voor toegang tot de stad. De burgemeester hoopt zo dagjesmensen te ontmoedigen.

Voor het hoofdbureau van de Venetiaanse politie staan drie verschillende typen elektronische toegangspoortjes opgesteld. Het zijn het soort poortjes dat vaak op metrostations en vliegvelden staan. “We zijn ze aan het testen. We onderzoeken bijvoorbeeld of ze haperen bij mist”, vertelt Marco Bettini, de directeur van Venis, het bedrijf dat de IT voor de gemeente Venetië verzorgt. Het stadsbestuur wil zo snel mogelijk van Bettini weten welk toegangspoortje het beste werkt. Dan zal er van dat type binnenkort waarschijnlijk een heel lange rij verschijnen bij het treinstation.

Want het gemeentebestuur werkt aan een uniek systeem waarmee toeristen die de sprookjesachtige lagunestad in willen, dat niet meer zomaar kunnen doen: ze moeten hun bezoek online reserveren en entree betalen. “Dat gaat tussen de drie en tien euro per persoon per dag kosten”, vertelt wethouder Simone Venturini, een opgewekte dertiger die over toerisme gaat. Het plan is dat studenten, inwoners van de gemeente, forensen en bezoekers die er overnachten – en al vijf euro toeristenbelasting betalen – gratis toegang krijgen. Venturini wil met name het aantal dagjesmensen reguleren. “Met het variëren van de prijs kunnen we die ontmoedigen om op een drukke feestdag te komen en aanmoedigen hun bezoek op een doordeweekse dag te plannen”, vertelt de wethouder tijdens een bezoek aan het politiebureau.

Twintig miljoen toeristen schuifelen door de stad

Venetië heeft hiermee een wereldprimeur: geen enkele andere stad heft entree. Venturini heeft in zijn agenda 1 juni omcirkeld, maar wil een slag om de arm houden. Hij werkt nog hard aan het toegangssysteem en zegt dat vanwege corona niets honderd procent zeker is.

Het centrumrechtse stadsbestuur denkt dat reserveren en entree heffen de enige manier is om de komst van een overweldigende massa toeristen in betere banen te leiden. In 2019, voordat het coronavirus voor ongekende rust rondom de kanalen zorgde, kwamen naar schatting twintig miljoen toeristen naar Venetië. Bij topdrukte schuifelt de menigte in drommen over de bruggetjes en smalle kades en zijn de rondvarende vaporetti zo volgepakt dat de stadsbewoners die op tijd op hun werk willen komen gefrustreerd op de volgende moeten wachten. Wethouder Venturini wil kwaliteitstoeristen: “Dat zijn mensen die de tijd nemen om Venetië te zien, die verliefd op de stad kunnen worden. Met de entreegelden willen we een nieuw evenwicht bereiken tussen wat deze stad voor de 55.000 inwoners leefbaar houdt en wat wij toeristen kunnen bieden.”

De politie houdt in de controlekamer de stroom toeristen in Venetië in de gaten. Beeld Reuters
De politie houdt in de controlekamer de stroom toeristen in Venetië in de gaten.Beeld Reuters

Al in 2019 was het stadsbestuur van plan de betaalde toegang in te voeren, maar toen kwam het coronavirus en bleven de prachtige pleinen, stegen en kades leeg. Nu het op de Rialtobrug weer dringen wordt, achten de bestuurders de tijd rijp. Ze hebben ondertussen op het hoofdbureau van de politie een hightech controlekamer gebouwd die ze gaat helpen. Directeur Bettini laat trots zien hoe die werkt: met behulp van vijfhonderd camera’s op straat, optische sensoren en telefoongegevens wordt exact geregistreerd hoeveel mensen waar zijn, en of dat toeristen zijn of niet. Bettini: “In de loop van de tijd zullen we dankzij big datakunnen voorspellen hoe druk het op welke dagen wordt, en het entreesysteem daaraan aanpassen.”

Het plan is zeker niet onomstreden. Tegenstanders noemen het een ‘toegangsbelasting’ en vinden dat de stad zo steeds meer op een attractiepark gaat lijken.

‘Dit is discriminatie van armere mensen’

Toeriste Antonella Leonardi komt uit Verona en is ook tegen. Ze zit voor het station op een bankje in de zon op haar trein naar huis te wachten. “Ik vind het discriminatie van armere mensen. Soms ben je dus met z’n tweeën alleen al twintig euro kwijt om hier te mogen zijn. Maar Venetië is toch werelderfgoed en dus van ons allemaal? Iedereen moet hier daarom altijd gratis kunnen rondkijken.”

Sommige buitenlandse toeristen hebben andere bezwaren. “Venetië is zo bijzonder, daar heeft iedereen wel tien euro voor over”, meent Sara Han. Ze komt uit Kroatië en is op vakantie in Noord-Italië. “En drie euro stelt natuurlijk helemáál niks voor. De toegangsheffing zal volgens mij niets veranderen aan de drukte.”

Maar de meeste inwoners van de stad lijken vóór. Zestiger Agostino Cappelli, kaal hoof en grijze baard, zegt terwijl hij op weg is naar het station: “Al die toeristen bezorgen ons veel overlast. Alleen al hun vuilnis opruimen, kost veel geld. Prima dus dat ze moeten bijdragen.”

Op het hoofdbureau van politie houdt wethouder Venturini de lippen stijf op elkaar over wat zijn ideale aantal dagjesmensen is. Wel zegt hij dat andere Italiaanse toeristensteden het voorbeeld van Venetië misschien gaan volgen. “Florence en Lucca in Toscane, bijvoorbeeld, kijken met veel belangstelling naar hoe wij dit gaan doen.”

https://www.trouw.nl/buitenland/venetie-wil-dagjesmensen-laten-betalen-voor-toegang-tot-de-stad~b20b3846/

Posted by SweDutch

Geef een reactie