Bron: Nieuwsblad.be 28.1.2012
Studenten kunnen niet meer schrijven. Toch niet meer twee uur aan een stuk. Ze zijn het zo gewoon om hun teksten te tikken dat ze tijdens schriftelijke examens krampen en andere problemen krijgen.
Kim Clijsters en co moeten uitkijken voor een tenniselleboog: ze herhalen zo vaak dezelfde beweging dat ze hun pezen dreigen te overbelasten, met ontstekingen tot gevolg. Computergebruikers riskeren dan weer een muisarm op te lopen.
En nu de (schriftelijke) examens bezig zijn aan de universiteiten en hogescholen, blijken ook studenten een risicogroep. Velen onder hen klagen op internetfora over pijn in handen en armen. De reden? Ze weten niet meer hoé ze een pen moeten hanteren. ‘Ze houden die te gespannen vast’, zegt bewegingsconsulent Jan Eyskens. ‘Studenten vergeten hun vingers te strekken. Na verloop van tijd kunnen ze ook hun handen niet meer strekken. Ze halen bij het schrijven hun pen niet meer op. Om letters …..
te vormen, zijn ze dan gedwongen om vingers en duimen nog meer te buigen. Met extra belasting tot gevolg.’
Te grote druk
Jongeren zijn het schrijven verleerd, omdat ze alleen nog teksten tikken op een computerklavier. En kattebelletjes – korte berichten, haastig neergepend op een blaadje papier – hebben ze vervangen door sms’jes.
Patricia Robbé, die lesgeeft aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen, stelt vast dat het handschrift van de studenten ‘minder duidelijk’ wordt. ‘Op een computer gaat het zoveel sneller. Die neiging naar tempo vertaalt zich niet alleen in een slordig handschrift, ook in afgekorte woorden, zoals in sms-taal.’
Als studenten klachten formuleren over pijn aan handen en armen, is stress de grote boosdoener, aldus handchirurg Nadine Hollevoet (UZ Gent). En laat examens nu veel spanning met zich brengen. ‘Druk je te hard op je pen, dan krijg je schrijfkrampen. Ik raad patiënten dan een pen aan waarbij een lichtje begint te branden als ze er te hard op drukken. Maar laat ons eerlijk zijn: een bouwvakker heeft na twee uur handenarbeid wellicht een grotere kans op krampen dan een student na een examen.’