Bron: FD.nl 1.6.2012
Het businessmodel van een belangrijk deel van de payrollbedrijven in Nederland berust op ‘juridisch drijfzand’.
Dat stelt een aantal arbeidsrechtjuristen. Directe aanleiding voor hun analyse is de wens van de vakbeweging om het payrollen door de rechter te laten verbieden.
Vakbeweging wil naar de rechter
Payrollbedrijven nemen tegen betaling niet alleen de salarisadministratie van een bedrijf over, maar ook risico’s als ontslagkosten en ziekte. Werkgevers- en werknemersorganisaties hebben geprobeerd deze nieuwe vorm van werkgeverschap in te passen in het bestaand arbeidsmarktbeleid en –wetgeving, maar slagen daar niet in. Vandaar dat de vakbeweging nu naar de rechter wil.
In een vorige maand uitgebracht advies van de Stichting van de Arbeid roept de vakbeweging ook de politiek op om payrollen als bijzondere variant op uitzendwerk, niet meer toe te staan. Vakbonden weigeren al langer om nog een cao af te sluiten met de payrollbranche. Payrollen zou worden …..
misbruikt om onder werkgeversverantwoordelijkheid uit te komen, met name waar het gaat om ontslag en ziekterisico. Daarbij zou de rechtspositie van de werknemer worden uitgehold.
Bijval
Volgens arbeidsrechtjurist Johan Zwemmer, die binnenkort op het onderwerp promoveert, heeft de vakbeweging een zaak als een vakbondslid bereid is tot de hoogste rechtsinstantie te procederen. Hij krijgt bijval van hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp van de Universiteit van Amsterdam. Die meent dat de Hoge Raad een streep moet halen door de payrollconstructie en die dat op basis van jurisprudentie ook zou kunnen.
Volgens Mariëtte Patijn van FNV Bondgenoten is het vooralsnog moeilijk om werknemers te vinden die hun nek willen uitsteken. In eerdere zaken namen werknemers veelal genoegen met een schadevergoeding, waardoor het in Nederland nog niet kwam tot een principiële uitspraak van de Hoge Raad.