Gerenommeerde professoren, psychologen en onderwijzers gaan zelf een volledig uitgewerkte rekenmethode voor leerlingen van de basisschool ontwikkelen.
Volgens de Stichting Goed Rekenonderwijs kan het niet langer worden geaccepteerd dat kinderen tegenwoordig uit de groepen 3 tot en met 8 met de huidige rekenmethode (de zogenoemde realistische wijze) veel slechter leren rekenen dan vroeger.
De Stichting wordt gesteund door een comité van aanbeveling met klinkende namen uit zowel het maatschappelijk als wetenschappelijk veld, zoals VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes, Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft, hoogleraar Henk Barendregt en nog een tiental beroemde professoren, zo wordt vandaag bekendgemaakt.
Volgens professor Henk Tijms, voorzitter van de Stichting Goed Rekenonderwijs, is de politiek horende doof en ziende blind voor de slechte rekenprestaties door de huidige methoden: “Daarom gaan we zelf een rekenmethode uitwerken, die deels gebaseerd is op het traditionele rekenen en waar staartdelingen en breuken weer in terugkomen. Uitgangspunt is het werk van twee ervaren basisschoolonderwijzers, Arjen de Vries en Piet Terpstra, die met hun rekenmethode uitstekende resultaten hebben bereikt. Deze methode gaan we digitaliseren, zodat docenten en ouders – die zich steeds meer verzetten tegen de huidige methode – hiervan gebruik kunnen gaan maken. We hopen deze in het voorjaar 2009 online te kunnen zetten.”
De stichting passeert daarmee staatssecretaris Dijksma die heeft toegezegd de bestaande rekenmethoden te zullen onderzoeken naar aanleiding van dalende rekenprestaties. Adviseur van de stichting, professor Jan van de Craats: “Dat is een onzinonderzoek, want alle bestaande rekenmethoden op de basisschool zijn realistische rekenmethoden. De een is wat minder slecht dan de ander, maar te kiezen valt er niet. Onze rekenmethode zet goed rekenonderwijs weer op de kaart.”
Bron: De Telegraaf website 22.10.2008