Nederland in de ban van een berg

Bron: Binnenlands Bestuur 31.8.2011

Een twee kilometer hoge berg op het platte Flevoland. Om te wielrennen, wintersporten en CO2 in op te slaan. Het futuristische plan roept scepsis op, maar ontwikkelt zich ook razendsnel en serieus.
Warm onthaal
De provincie Flevoland en de gemeente Noordoostpolder roepen voor de zekerheid toch maar dat ze de initiatiefnemers warm zullen onthalen zodra ze zich melden met een concreet plan. Ook Almere popelt om mee te doen.
Meer dan vijftig geïnteresseerden
Het begon drie weken geleden met een column van oud-wielrenner Thijs Zonneveld op nu.nl over zijn droom om in Nederland een berg te bouwen. In korte tijd meldden zich grote ingenieursbureaus, architecten, onderzoekers, sportbonden en andere geïnteresseerde deskundigen. Gisteren kwamen ze – meer dan vijftig in totaal – in Utrecht bij elkaar voor een brainstormsessie.
Almere
Vanuit Almere was de Economic Development Board Almere erbij, de club die namens het openbaar bestuur, onderwijs en ondernemers werkt aan de expansie van Almere.
In Almere Vandaag meldt een woordvoerder dat de board wil mee zoeken naar potentiële investeerders, als de berg in Flevoland wordt neergezet.
Win-winsituatie
Wat initiatiefnemer Zonneveld betreft ligt dat voor de hand. ‘Er is ruimte, het is centraal gelegen en Flevoland is zelf ook een kunstmatige creatie. Het kan een win-winsituatie opleveren, want Flevoland wil de vergrijzing tegengaan en toerisme en werkgelegenheid stimuleren.’ Hij hoopt dat de uitwisseling tijdens de brainstorm binnen een maand leidt tot een conceptplan. Daarmee kan hij aan investeerders, grondeigenaren, gemeenten en provincies laten zien wat er technisch en financieel nodig is voor de berg.
Twintig vierkante kilometer
Een eerste inschatting schommelt tussen de tien en twintig vierkante kilometer grondoppervlak. Wethouder Willy Schutte van Noordoostpolder slaat terplekke aan het rekenen om te kijken of ze dat kwijt kunnen in zijn gemeente. ‘Dat zal nog niet meevallen. Als je ziet hoeveel weerstand een attractiepark van driehonderd hectare al oproept. En dan wil je nu het tienvoudige gaan neerleggen?’ Hij twijfelt in dit stadium nog aan de realiteitszin van het plan, maar meldt wel dat zijn gemeente ‘positief tegenover elk initiatief staat’ en de plannenmakers zeker ‘een luisterend oor’ zal bieden.
Ruimte voor oplossingen
Op het provinciehuis in Flevoland laat het college van Gedeputeerde Staten na kort beraad weten voor een eventueel verzoek open te staan. ‘Wij zijn altijd in voor innovatieve plannen. Onze slogan is niet voor niks “Ruimte voor oplossingen”. Maar dan moet je wel weten hoeveel ruimte er nodig is. We zijn nieuwsgierig naar de plannen en wachten af of er iets concreets uit die brainstorm komt.’

Inmiddels is er ook een website in het leven geroepen om de ontwikkelingen rondom de berg te volgen.

Posted by SweDutch