Bron: Elsevier nieuwsbrief blog Carla Joosten 13.3.2012
Het Europees Parlement ontleende jarenlang zijn bestaansrecht aan resoluties over alle onrecht in de wereld. Iedere burger heeft recht op huisvesting, honger moet de wereld uit en de mensenrechten moeten gerespecteeerd worden. Van die dingen.
Hoewel het parlement inmiddels veel zeggenschap heeft bij het maken van Europese wetten, blijft het maandelijks goede bedoelingen de wereld inslingeren. Allemaal nogal vrijblijvend.
Vandaag maakt het parlement zich druk om de onsmakelijke website van de PVV voor klachten over overlast van Midden- en Oost-Europeanen. Dagenlang hebben europarlementariërs aan de tekst gesleuteld.
Het discriminatoire en stigmatiserende meldpunt moet verboden worden en wel snel, zoiets zal het parlement gaan zeggen. En premier Mark Rutte moet er natuurlijk afstand van nemen, zoals voorzitter Martin Schultz van het parlement niet moe wordt te …..
herhalen.
DiscriminatoirDat de website geen initiatief van de Nederlandse regering is, deert de europarlementariërs niet. En ook niet dat de rechter gaat over de vraag of een uiting discriminatoir is. Een uur wordt er over gedebatteerd. De heilige verontwaardiging domineert.
Het komt geregeld voor dat het Europees Parlement zich druk maakt over kwesties in lidstaten.
Dat was een paar jaar geleden het geval met Italië dat de media zou knevelen en scholen zou dwingen een kruisbeeld op te hangen. Foei.
Tolerante landjeHongarije had het recentelijk nog verbruid wegens een nieuwe grondwet die zou indruisen tegen de Europese ‘waarden’. En nu dan Nederland, toch al niet meer dat leuke tolerante landje is waar alles mag wat God verboden heeft.
Het is goed dat een parlement vertolkt wat er leeft onder de bevolking. Maar of in Straatsburg werkelijk wordt vertolkt wat er leeft, is de vraag.
Wat schieten de Poolse arbeiders die in Nederland geen deugdelijk onderdak hebben op met al die heilige verontwaardiging in het parlement?
SchengenDe werkelijke problemen – de schaduwkanten van de arbeidsmigratie – worden in de Europese Unie onder het tapijt geveegd. Zie de discussie over Schengen: het Europees gebied waar paspoortvrij gereisd kan worden.
Nederland blokkeert de toelating van Bulgarije en Roemenië tot Schengen omdat die landen de corruptie en georganiseerde criminaliteit onvoldoende aanpakken.
Maar bij het maken van de spelregels van Schengen zijn corruptie en criminaliteit destijds niet als criterium opgenomen. Nederland verandert de regels van het spel tijdens het spel, klagen de mede-Europeanen. En de linkse Nederlandse oppositie zingt dat lied mee.
Bulgarije en Roemenië hebben hun grensbewaking technisch op orde, dus laat ze toe tot Schengen. Dat de douanier aan de grens corrupt is, doet er niet toe. Het gaat om het grote Europese ideaal, niet om de praktijk.
HandvestEen website die beter kan worden doodgezwegen krijgt internationale aandacht, maar de fundamentele problemen in een Europa zonder grenzen blijven onbesproken.
Vaag gepraat over principes en waardes, vastgelegd in een handvest waar nog nooit een burger van heeft gehoord en intussen de boel de boel laten.
Waar dat toe leidt, heeft de Europeses schuldencrisis getoond.