Politici, laat oliebedrijven met rust!
Bron: Elsevier website donderdag 7 augustus 2008
Extra winstbelasting voor oliemaatschappijen is een slecht idee. Laat ze investeren
Door Paul de Hen
Leuk spel voor politici in deze dagen: hoe pakken wij de oliemaatschappijen? Giulio Tremonti, de Italiaanse minister van Financiën, oppert een ‘Robin Hood’-belasting om de rijke oliewinsten af te romen. Gordon Brown, de Britse premier, praat met de energieconcerns in zijn land over een slimme truc om ze meer te laten betalen voor de rechten om kooldioxide uit te stoten en zo een deel van hun winst naar de schatkist over te hevelen.
Deze week voegde Barack Obama, de Democratische kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten zich ook in het koor van politici dat Shell, ExxonMobil en al die andere oliewinstmakers wil aanpakken.
ContraproductiefHet klinkt sympathiek. Maar het is contraproductief. Geen andere bedrijfstak wordt ineens geconfronteerd met een extra belastingheffing als de winsten een paar kwartalen schitterend mooi zijn. Zelfs niet als de winsten permanent heel mooi zijn. Zo’n belasting om te stelen van de rijken en te geven aan de armen is gewoon oneerlijk.
De fiscus neemt toch al zijn deel als de winsten stijgen, tenminste als het belastingstelsel in het land van vestiging niet al te concern-vriendelijk is. In Europa deelt de fiscus in elk geval mee via de btw, die (anders dan de accijnzen) gekoppeld is aan de verkoopprijs.
Belangrijkste garantie Er is nog een reden om de maatschappijen hun winst te laten: zij zijn de belangrijkste garantie tegen het totaal uitleveren van de economieën van de olie-importerende landen aan de invloed van de olie-exporterende landen. Want het zijn de oliemaatschappijen die, tegen toenemend hoge investeringen, nog olie kunnen winnen buiten het bereik van de OPEC of van Rusland en Kazachstan, bijvoorbeeld in Alaska. Maar daarvoor is wel financiering nodig.
Verdient de gekwelde burger dan helemaal geen compensatie? Jawel, maar niet specifiek op kosten van de olieconcerns. Een algemene belastingverlaging zou een mogelijk verstandig alternatief zijn. Of in Nederland het afzien van de voorgenomen btw-verhoging.