Handeln: Råvarubrist ger dyrare lågenergilampa

Källa: NyTeknik 2011-08-29 
Hur mycket dyrare blir lågenergilamporna när råvarupriserna på sällsynta jordartsmetaller rusar? Debatten går het inför veckans förbud mot 60 watts glödlampor.
Nu på torsdag går 60 watts glödlamporna i graven. Efter den 1 september får de varken tillverkas inom EU eller importeras hit. Nu varnar Belysningsbranschen för dramatiska prisökningar på lysrör och lågenergilampor. Orsaken är kraftigt stigande priser på sällsynta jordartsmetaller som behövs för att tillverka lyspulvret.
– Att effekten blir särskilt dramatisk för belysningsbranschen beror på att lyspulvret utgör relativt stor andel av kostnaden för lysrör. Prisökningarna på lysrör och lågenergilampor blir därför tyvärr ofrånkomliga, säger Magnus Frantzell, vd för Belysningsbranschen i ett uttalande.
Energimyndigheten håller inte med om att de skenande råvarupriserna på bland annat fosfor kommer att innebära kraftigt ökade priser på lampor.
– Kostnaderna för en lampa är fortfarande låg. Det ökade råvarupriset ger bara en merkostnad på några kronor, vilket inte är någon dramatisk ökning av det totala priset, säger belysningsexpert Kalle Hashmi.
Enligt Energimyndigheten kompenseras prisökningen dessutom av att lågenergilamporna håller längre och är betydligt mer energisnåla.
I dag tillverkas 90 procent av världens lågenergilampor i Kina. Landet står dessutom för nästan alla utvinning av fosfor.

Posted by SweDutch