Biltåg till Kina varje dag

Källa: NyTeknik nyhetsbrev 2011.10.07 
Ett tåg per dag ska från i höst gå från tyska Leipzig till Shenyang i Kina lastat med bildelar.
Transportföretaget DB Schenker har fått ett kontrakt på att transportera bilkomponenter till BMWs monteringsfabrik i Shenyang i nordöstra Kina. Det är en sträcka på 1100 mil.

Resan går via Transsibiriska järnvägen och tar 23 dygn.
– Det är mer än dubbelt så snabbt som det tar via sjö och sedan landtransport till det kinesiska inlandet, säger Karl-Friedrich Rausch i DB Mobilitys styrelse i ett pressmeddelande.
Resan går via Polen, Vitryssland, Ryssland och sedan in i Kina. Under resan måste containrarna lastas om två gånger. Först vid gränsen mellan Polen och Vitryssland, som har den ryska bredare spårvidden, och sedan till standardspårvidd vid rysk-kinesiska gränsen.
I DB Schenkers logistikcentrum i Leipzig hanteras 8000 komponenter från underleverantörer till BMW. Delarna packas och behandlas för att klara exempelvis sjötransporter i olika klimatzoner. Vid full kapacitet klarar man att lasta 50 containrar om dagen.
Förra året transporterade företaget ca tre miljoner färdiga fordon åt bilindustrin. I Europa transporterar 250 av DB Schenkers tåg per dygn komponenter eller kompletta bilar.

Posted by SweDutch