Så kläcktes idén till Kronäggs lina

Källa: NyTeknik nyhetsbrev 2012.02.20
Kronägg behövde automatisera sin produktion. Specialteknik hjälpte äggproducenten att nå sitt mål. Utmaningen: att undvika äggröra och ett ton tunga lastpallar som rasar.

Varje dag anländer lastbilar till Kronäggs fabrik i Perstorp. Varje lastbil är fylld med ägg på 28 lastpallar. För Kronägg fanns det fram till helt nyligen en stor utmaning i att hantera dessa lastpallar på ett smidigt sätt. Dessutom ville man bli bättre på att utnyttja sina lokaler.
– Kronägg hade en oanvänd källarlokal. De ville ha en helautomatisk lösning, som gjorde att lastpallarna kunde transporteras från avlastningsutrymmet ned till källaren och upp igen när äggen skulle paketeras, berättar Fredrik Sätradahl på Specialteknik.
Lösningen blev en automatiserad hiss och självgående rullbana till och från denna. Tekniken bygger på en standardiserad plattform.
– Det handlar om att bygga rull­banor och sedan anpassa dessa till de specifika ….. Artikeln fortsätter
sammanhangen. Det är längden och bredden på banorna som varierar.
Det låter som en avancerad variant av de bilbanor många barn bygger.
– Det är helt rätt. Sedan var det här som en Rolls-Royce-bana. Varje lastpall innehåller 13 000 ägg så det behövdes för att det inte skulle bli äggröra av alltihopa, säger Fredrik Sätradahl.
Så mycket äggröra blev det inte.
– Vi gjorde riskbedömningar och tester utan ägg. Det var viktigt, eftersom varje lastpall väger över ett ton, säger Caroline von Freymann på Specialteknik.
Fanns det andra speciella utmaningar?
– Med tanke på att det är ägg vi hanterar är det viktigt med mjuka starter och stopp av anläggningen, samt en säker drift, säger hon.
Ett annat viktigt moment är när producenternas lastbilar anländer med ägg. När pallarna lyfts av körs de till ett lyftbord, som kan höjas från marknivå till ett kedjebanesystem med plats för 29 pallar. En vertikaltransportör flyttar sedan pallarna till källarplanet.
Specialtekniks uppdrag hos Kronägg blev klart i slutet av 2011. Automatiseringen av Kronäggs fabrik är dock inte färdig med det. Så småningom ska en robot tillkomma, som ska lyfta över äggen från lastpallarna till en packmaskin. I dag är detta ett halvautomatiserat uppdrag.

Posted by SweDutch