Facket vill diskutera turordningsreglerna

Källa: nyhetsbrev Svenskt Näringsliv 2012.03.21
Kompetens, inte anställningstid, skapar trygghet på arbetsplatsen. Det menar fackförbundet Unionen som i årets avtalsrörelse är beredda att diskutera den tidigare heliga inställningen ”sist in först ut”.
 

Det går inte längre att hålla fast vid den del i LAS som säger ”sist in först ut” när det är tal om neddragningar på en arbetsplats. Svenskt Näringsliv har länge hävdat att det skapar en farlig utarmning av kompetensen bland de anställda och nu menar också fackförbundet Unionen att turordningsreglerna måste tåla att diskuteras.
– Man måste utgå från hur verkligheten ser ut. Man ska vara medveten om att medlemmarnas uppfattning om var trygghet kommer ifrån också har förändrats. Nu pekar majoriteten av medlemmarna på att kompetens är det viktigaste för att man       Artikeln fortsätter ska känna sig trygg på arbetsplatsen, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef och ordförande för PTK:s förhandlingschefsgrupp i en intervju i tidningen Kollega.
Helt och fullt vill inte Unionen släppa anställningstiden som viktig del i ett omställningsavtal men den ska kunna vägas mot kompetensutveckling och omställningsstöd. Just nu är förhandlingarna om ett nytt omställningsavtal uppskjutet i väntan på att avtalsrörelsen ska bli klar. Men när de väl startar kommer anställningstiden att vara med i diskussionerna
– De här frågorna är svåra och laddade på många sätt. Men vi får inte vara rädda för att diskutera dem. Den svenska modellen bygger på parternas förmåga att utveckla regelverket så att det är i takt med tiden. Om vi inte gör det kommer modellen inte att hålla, säger Niklas Hjert till tidningen Kollega.

Posted by SweDutch