Så övervakas ditt bokläsande

Källa: nyhetsbrev NyTeknik 2012.06.29
Det är inte bara du som läser din e-bok.
Du blir också läst.
Så här går det till i det nya övervakningssamhället där all data ska registreras.

Den sista boken i författarens Suzanne Collins trilologi tar läsare på Kobos läsplatta sju timmar att läsa vilket motsvarar 57 sidor i timmen.
Närmare 18 000 Kindle-läsare har strukit under samma mening i boken.
Och de flesta läsarna som använder läsplattan från Barnes & Noble som påbörjat trilogin laddar direkt ned nästa bok i serien efter att de avslutat den första boken.
Det skriver Wall Street Journal som granskat företagen bakom läsplattornas informationsinhämtande.
I århundraden har bokläsandet varit bland det mest privata en människa kan ägna sig åt. Men i och med att digitala böcker fortsätter ta marknadsandelar har vårt läsande blivit något som går att mäta och analysera.
De stora spelarna på e-bok-marknaden, Amazon, Apple och Google, kan ….. Artikeln fortsätter 
utan problem se exakt hur långt läsarna kommit, hur mycket tid läsandet tar och vilka sökord som används för att hitta böckerna.
Publicisten Coliloquy har tagit den nya tekniken ett steg längre än konkurrenterna. Bakom bolaget står Wayann Lue, it-forskare och tidigare ingenjörer på Google tillsammans med riskkapitalisten Lisa Rutherford.
Coliloquy släpper böcker för Kindle, Nook och Android.
Publicisten samlar data för hur läsarna läst boken och skickar den till författaren. Populära trender och val uppmärksammas vilket författaren sedan tar vara på i sin nästa bok.
Det finns också ett formulär för läsarna att fylla i där de kan välja vilka typer av karaktärer och berättelser de gillar, som författarna sedan tar del av.
All data samlas i algortim som sedan tar fram ett nytt tema för en helt nya berättelse.
– Vi har sett hur data och analys har revolutionerat mobilapp- och spelindustrin. Men med bokläsande fanns ingen sådan feedback-mekansim som fårsåg författarna med data från läsarna. Men det har vi nu tagit fram, säger Wayann Lue, till WSJ.
Publicisten som ligger i framkant gällande den nya tekniken har anställt sex redaktörer och fem tekniker för att jobba vidare med tekniken. Dessa arbetar aktivt med att rekrytera och förse författare med data som visar vilka böcker som ska skrivas.
Sedan januari har förlaget släppt sex nya böcker baserad på den nya analystekniken.
90 procent av de som köpt dessa böcker har läst ut boken. 67 procent läste boken en gång till.

Posted by SweDutch