Han lagrar datafiler i dna

Källa: nyhetsbrev NyTeknik 2012.12.04
Snart kan du slänga din gamla hårddisk. Harvardforskare har hittat ett sätt att lagra över en miljard gigabyte i ett enda gram dna. Informationen påstås dessutom kunna hålla sig intakt i hundratusentals år.

Världens sammanlagda informationsmängd – beräknad till cirka 1,8 zettabyte – får teoretiskt plats i fyra gram dna, hävdar forskare vid Wyss-institutet på det amerikanska universitetet Harvard.
– Med vår metod kan du lagra en petabyte per 1,5 milligram dna under flera hundra tusen år, säger forskaren Sriram Kosuri vid Harvard. En petabyte motsvarar en miljon gigabyte, eller ungefär 250 miljoner musik­filer i mp3-format.
Datatätheten är enorm, men det är nog trots allt bäst att behålla den ….Artikeln fortsätter
gamla hårddisken en stund till. Det går nämligen inte fort att få fram informationen ur en dna-sträng. Det är inte som att söka i en databas, utan det fungerar mer som ett gammalt kassettband. För att öppna en särskild fil som har lagrats i en dna-sträng måste datorn först läsa all information som ligger i vägen. Detta gör att sökandet hittills går i snigelfart jämfört med en vanlig hårddisk eller minnessticka.
Mer på http://wyss.harvard.edu/viewpressrelease/93/
http://www.nyteknik.se/popular_teknik/smatt_gott/article3596925.ece

Posted by SweDutch