Bron: nieuwsbrief Z24 25.8.2014
Het Deense speelgoed is zó waardevast dat criminelen er alles voor over hebben.
Nee, de inzet is niet goud of diamanten: steeds vaker draaien megakraken om Lego, schrijft Vocativ. Begin deze maand arresteerde de politie in het Amerikaanse Phoenix vier mensen die Lego ter waarde van ten minste 40.000 dollar hadden gestolen uit verschillende filialen van Toys “R” Us. Een paar dagen daarvoor liep in de staat New York Gloria Haas tegen de lamp: de 53-jarige roofde 800 Lego-sets bij een verzamelaar en probeerde ze te verpatsen op eBay. Geschatte waarde: 59.000 dollar.
Goede belegging
Wat maakt Lego zo aantrekkelijk voor dieven? Ongeopende Lego-dozen vinden gretig aftrek op online marktplaatsen. Ze zijn moeilijk te traceren. En als de dieven even wachten, brengen ongeopende dozen vaak meer op dan de verkoopwaarde.
Op eBay staat een Lego-uitvoering van de Millennium Falcon uit Star Wars voor 3350 dollar en een ongeopende Lego-Eiffeltoren voor 3300. Het Vrijheidsbeeld in Lego-blokjes lag in 2000 voor 200 dollar in de winkel; nu staat een ongeopende …..
doos voor wel 10.000 dollar op Amazon. Daarmee zijn de blokjes dus een prima belegging.
Vrachtwagens overvallen
Reden voor criminelen om hun pijlen te richten op verzamelaars, speelgoedwinkels en bevoorradingstrucks. Bij overvallen op Lego-vrachtwagens (de echte dan) in Groot-Brittannië maakten dieven voor tienduizenden dollars Lego buit. Zelfs in de Amsterdamse onderwereld zouden de blokjes als betaalmiddel worden geaccepteerd.
De verleiding was zelfs voor een topman in de tech-wereld te groot. Thomas Lagenbach, destijds vicepresident van het Duitse softwarebedrijf SAP, bleek in 2012 honderden gestolen Legosets te verbergen in zijn luxe villa in Silicon Valley. Lagenbach plakte valse streepjescodes op Lego-dozen in de winkel, waardoor hij ze voor een lagere prijs kon kopen. Vervolgens zette hij ze op eBay. Hij zou er 30.000 dollar mee hebben verdiend.
http://www.z24.nl/geld/lego-onweerstaanbaar-voor-meesterdieven-490585