Debatt: MP-ministerns dolda agenda

Källa: artikel i DI 2014.10.14
I helgen gjorde bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (MP) ett uttalande om IS i turkiska medier. På grund av rädsla för att stämplas som islamofob vågar ingen ifrågasätta Kaplan, skriver Nalin Pekgul, författare och före detta riksdagsledamot (S).

I söndags uppmärksammade flera turkiska tidningar ett uttalande av den nytillträdde bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) där han säger att ett av de viktigaste skälen till att ungdomar ansluter sig till den islamiska staten, IS, är att islamofobin är så utbredd i Europa.
Mehmet Kaplans lösning på problemet är att moskéerna i Europa måste få pengar från staten för att motarbeta rekryteringen till IS.

Någon utbredd islamofobi ser jag inte bland folk i allmänhet även om islamofoben Jimmie Åkessons parti har gått framåt.
Det verkliga problemet är snarare en identitetslöshet hos många unga muslimer i Europa. Denna rotlöshet utnyttjas av islamisterna för att nå målet att skapa ett parallellt samhälle styrt av sharialagar.
Det är ingen slump att islamistiska organisationer . Artikeln fortsätter
ofta bjuder in kända hatpredikanter till sina möten. Sveriges Unga Muslimer, som Mehmet Kaplan har varit ordförande för 2000–2002, har till exempel bjudit in Riyadh ul Haq till Stockholmsmoskén. Riyadh ul Haq stödjer väpnat jihad och föraktar judar, kristna och hinduer. Andra hatpredikanter som har inbjudits till Sveriges Unga Muslimers möten är Abdullah Hakim Quick och Khalid Yasin. Det är ingenting att förvånas över att dessa rotlösa ungdomar låter sig inspireras och radikaliseras av dessa predikanter.
Hur länge ska man låta Sveriges Unga Muslimer och andra liknande organisationer, nu med Mehmet Kaplans stöd, komma undan med lama ursäkter med att de inte förstod vem de hade bjudit in? Det är oförlåtligt naivt att tro att man med pengar till den här typen av organisationer och moskéer ska motverka segregation och nå de ungdomar som radikaliseras. Det är just den naiviteten som personer som Mehmet Kaplan räknar med och det är dags för alla som vill motverka radikalisering att inse vilken skada som Mehmet Kaplan och andra som han kan åstadkomma. 

Utnämningen av Mehmet Kaplan till minister är förvånade och förfärande. Så sent som i somras jämförde han jihadister som åker till Syrien med svenskar som kämpade i finska vinterkriget. När detta uttalande starkt ifrågasattes framför allt i Finland backade Mehmet Kaplan och sa att det inte var en bra jämförelse. Jag är övertygad om att Mehmet Kaplan sa precis vad han menade och att han betraktar jihadisterna som frihetskämpar. Jag har vid flera tillfällen reagerat över att Mehmet Kaplan har trätt fram till islamistiska organisationers och personers försvar. Ett exempel är när islamister förhindrade muslimska ungdomar i Rinkeby från att ha fester med musik. När det uppmärksammades i medier satt Mehmet Kaplan i oktober 2009 i radio och sa att anledningen till att de inte fick ordna festen var att de inte hade polistillstånd. 

Följande dag kunde Folkets hus bevisa att de hade polistillstånd. Ingen konfronterade Mehmet Kaplan och krävde en förklaring till varför han ljög. En konsekvens av detta är att islamistiska krafter i Rinkeby och på andra platser med nytt självförtroende kan fortsätta att begränsa friheten för kvinnor och ungdomar som vill ha samma frihet som svenska kvinnor och ungdomar.
På grund av rädsla för att stämplas som islamofob vågar ingen ifrågasätta Mehmet Kaplan och hans dolda agenda. Det här är inget annat än ett svek mot de människor som i första hand drabbas av islamisternas intolerans och förtryck.

Mehmet Kaplan kommer säkert att lämna förklaringar och ursäkter till dem som ifrågasätter honom.
Jimmie Åkesson har gång på gång hävdat att han inte är rasist och att han egentligen inte har någonting mot invandrare utan att han bara vill minska volymen av invandringen.
På samma sätt säger Mehmet Kaplan att han står för alla människors lika värde och jämställdhet mellan könen, men det finns få sekulära muslimer som tror på att han inte skulle vara islamist.
Med Mehmet Kaplan i regeringen har Gustav Fridolin och Åsa Romson sänt en tydlig signal till Sveriges muslimer om att islamisterna nu har det svenska etablissemangets stöd.
Nalin Pekgul, sjuksköterska, före detta riksdagsledamot (S) och författare till boken ”Jag är ju svensk”.
http://www.di.se/artiklar/2014/10/14/debatt-mp-ministerns-dolda-agenda/

Posted by SweDutch