Döms för att ha buat åt Svenskarnas parti – ”måste få finnas olika åsikter på ett torg”

Källa: nyhetsbrev Dagen Juridik 2014.12.12
Tingsrätten har dömt en 30-årig man att betala 1 500 kronor i böter för störande av allmän sammankomst efter att han buat när partiledaren för Svenskarnas parti valtalade i Falun.

I slutet av augusti hade Svenskarnas parti, som har rötter i nazismen, fått tillstånd att hålla valmöte i Falun. Partiledaren Stefan Jacobsson talade med hjälp av högtalare bakom ett staket som satts upp av polisen. 30-åringen var en av deltagarna i en motdemonstration mot Svenskarnas parti, uppger tidningen Dalademokraten.

Enligt 30-åringen själv ska han ha stått ungefär tio meter från polisens avspärrning.
I rätten har han uppgett att han höjt rösten och buat vid två tillfällen men att detta inte på något sätt störde Jacobssons tal eller mötet i övrigt. Han ska inte heller ha stått nära några av partiets sympatisörer.
Men polisen har …. Artikeln fortsätter
en annan version. Enligt dem störde 30-åringen talet flera gånger trots upprepade tillsägelser. Han greps därför för störande av allmän sammankomst.
– Jag förstår inte riktigt hur man kan döma så här. Man ska värna om yttrandefriheten, men min yttrandefrihet då? säger 30-åringen till Dalademokraten.
– Det känns orimligt och de har helt gått på polisens vittnesmål, det måste finnas olika politiska åsikter på ett torg. Och några handgripligheter var det aldrig frågan om, jag bara buade åt Jacobssons tal.
Tingsrätten dömde 30-åringen för störande av allmän sammankomst till dagsböter. Sammanlagt ska han betala 1 500 i dagsböter samt 500 kronor till Brottsofferfonden.
En nämndeman var dock skiljaktig och ville fria honom.
– Den här domen kommer att bli praxis i framtiden och då vet jag inte vart vi är på väg. Jag kommer att överklaga till hovrätten, det finns ingen anledning att ge mig nu, säger 30-åringen till Dalademokraten.
http://www.dagensjuridik.se/2014/12/doms-att-ha-buat-svenskarnas-parti-maste-fa-finnas-olika-asikter-pa-ett-torg

Posted by SweDutch