Ett 2.000 m högt betongtorn kan ge energi på månen

Källa: nyhetsbrev Ny Teknik 2021.03.15

På månens sydpol skulle solpanelerna vara ständigt belysta. Nu har Harvardforskare räknat på bygget av ett 2 km högt betongtorn vid kraterkanten.

Det planeras febrilt för framtida baser på månen. Den europeiska rymdorganisationen ESA berättade redan 2016 om sin vision – och USA har tidigare beräknat hur mycket deras månbas skulle kosta utöver Nasas budget.

Bosättningar och vistelser på månen kommer att kräva mängder av energi. Ett spår är att fånga in solenergi med ett flera kilometer högt betongtorn täckt av solpaneler.

Nu har forskare vid Harvarduniversitetet räknat på vilka möjligheter och begränsningar som ett sådant projekt skulle dras med i en studie som har blivit förhandspublicerad, det vill säga den är ännu inte expertgranskad för publicering. Det rapporterar Universe Today.

Går att bygga 17 km, men blir inte lönsamt

En lämplig plats för en bas skulle kunna vara vid månens sydpol där fruset vatten finns på botten av kratrar i ständig skugga. Samtidigt erbjuder kraterkanten toppar som i princip har ständigt solljus, och det är där som det vore lämpligt att placera ett torn för en optimal belysning. Då skulle energin kunna användas för den viktiga vattenutvinningen.

Eftersom månens gravitation är ungefär en sjättedel av jordens och man inte behöver oroa sig för vind eller skalv skulle konstruktionen inte behöva vara alls lika komplicerad som 828 meter höga Burj Khalifa i Dubai. Enligt Harvard-forskarna behöver väggarna i ett flera kilometer högt torn ha en tjocklek på minst 20 cm för att bygget skulle kunna vara säkert.

Den konstruktion som forskarna har räknat på innehåller inga stålbalkar och i betongen ingår regolit, måndamm. Teoretiskt skulle gå att bygga upp till en höjd på 17 kilometer, men redan över två kilometer krävs det allt för mycket betong – och kostnaderna skulle bli långt större.Till detta kommer byggtiden, för om man ska uppföra ett 2 000 meter högt torn på ett år så innebär det att man måste ta sig elva meter varje dag.

https://www.nyteknik.se/energi/ett-2-000-m-hogt-betongtorn-kan-ge-energi-pa-manen-7011157?source=carma&utm_custom[cm]=381335690,33270&=

Posted by SweDutch

Lämna ett svar