Tidigare AIK-spelare tvingas betala skadestånd efter inställd match

Källa: nyhetsbrev Dagens Juridik 20202.11.26

En allsvensk fotbollsmatch mellan AIK och IFK Göteborg ställdes 2017 in sedan det framkommit uppgifter om misstänkt matchfixning. Två år senare dömdes den tidigare AIK-spelaren Dickson Etuhu, tillsammans med annan tidigare elitspelare, för givande av muta. Nu tvingas Etuhu betala för klubbens extra omkostnader i och med den inställda matchen.

Den tidigare AIK-spelaren Dickson Etuhu ska solidariskt med en före detta elitspelare betala drygt 19 000 kronor jämte ränta till AIK Fotboll. Betalning ska ske senast den 31 december 2020. Det framgår av en dom från Stockholms tingsrätt.

AIK Fotboll har som grund för sitt krav hänvisat till att klubben har blivit ekonomiskt lidande med anledning av att fotbollsmatchen mellan IFK Göteborg och AIK Fotboll AB som skulle ha spelats torsdagen den 18 maj 2017 på Gamla Ullevi i Göteborg blev inställd och uppskjuten samma dag.

Matchfixningsförsök

Skälet var att AIK:s målvakt hade utsatts för ett matchfixningsförsök. Dickson Etuhu och den före detta elitspelaren dömdes i Svea hovrätt i november 2019 för att ha gjort sig skyldiga till givande av muta.

Den yrkade ersättningen motsvarar kostnaden för att boka ytterligare en natt på hotell i Göteborg i samband med att matchen senare spelades på Gamla Ullevi den 10 augusti 2017.

Hotellet, där AIK Fotboll bokat rum i samband med den planerade matchen, kunde inte kreditera eller avboka AIK Fotboll för bokningen.

Fullbokat på hotellen

När matchen sedan skulle spelas dagen efter var det fullbokat på det aktuella hotellet och AIK Fotboll fick därmed istället boka rum, mat och konferensrum på ett annat hotell. Detta medförde att AIK Fotboll ”utan egen förskyllan” fick ökade omkostnader för den uppskjutna matchen.

Den tidigare elitspelaren medgav AIK Fotboll:s krav medan Dickson Etuhu har motsatte sig kravet. Nu har dock parterna kommit överens och har begärt att överenskommelsen ska godkännas i dom, vilket har skett i Stockholms tingsrätt.

Matchfixningsförsöket

På morgonen den 18:e maj 2017 kom beskedet att den allsvenska matchen mellan IFK Göteborg och AIK sköts upp. Anledningen var att AIK:s målvakt påstod sig ha utsatts för ett mutförsök och larmade klubben om detta. En polisutredning startades och i november 2018 hölls huvudförhandlingarna i Stockholms Tingsrätt, där den före detta AIK-spelaren Dickson Etuhu och en före detta elitspelare stod åtalade för grovt mutbrott. 

Båda de misstänkta männen vittnade, liksom bland andra målvakten och AIK:s tränare Rikard Norling.

Stockholms tingsrätt friade männen i december 2018 de båda åtalade männen.

Hovrätten ändrar ett år senare tingsrättens dom och dömer de båda männen för givande av muta till villkorlig dom och dagsböter.

Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd har även sagt sitt och beslutat att stänga av Dickson Etuhu i fem år för försök till matchfixning. Även den andra mannen som dömdes för brottet stängs av.

https://www.dagensjuridik.se/nyheter/tidigare-aik-spelare-tvingas-betala-skadestand-efter-installd-match/?utm_source=apsis&utm_medium=email&utm_campaign=201126

Posted by SweDutch

Lämna ett svar