Polisen: Helsingborgs kommun har utfärdat 355 000 olagliga p-böter

Källa: nyhetsbrev DagensJuridik 2020.04.22

Samtliga parkeringsanmärkningar som utfärdats i Helsingborg under nästan tio års tid har saknat lagligt stöd, det rapporterar SVT.
Detta sedan kommunen låtit ett privat parkeringsbolag sköta övervakningen – trots att det funnits ett fullmäktigebeslut som förbjudit en sådan ordning.

Det är Polisen som granskat Helsingborgs kommun och slagit fast att man saknat lagligt stöd att låta det privata parkeringsbolaget sköta parkeringsövervakningen fram till att ett fullmäktigebeslut ändrades förra året.

Enligt SVT, som tagit del av siffror från Transportstyrelsen, handlar det om cirka 355 000 parkeringsanmärkningar som delats ut under perioden 2010-2019 till ett värde om knappt 185 miljoner kronor.Helsingborgs stad är dock av en annan uppfattning och säger till SVT att man därför inte anser sig haft någon anledning att varken informera bilisterna om situationen eller betala tillbaka några pengar.

– Vi har delegerat den här typen av ärenden till vår stadsbyggnadsnämnd. Det innebär att det är nämnden som tar beslut i de här frågorna, säger Oscar Grönvall, trafikchef i Helsingborgs stad.

Polisen vidhåller sin bedömning

Polisen anser dock, trots svaret från Helsingborgs stads svar, att den bedömning man har gjort av kommunen varit rätt.– Vi har tagit till oss av Helsingborgs svar, men ändå bedömt att deras beslut inte varit giltigt, säger Peter Saarman, gruppchef på polisens rättsenhet Syd.

Den som anser sig fått en felaktig böter måste, för att få tillbaka sina pengar, ta kommunen till domstol eftersom tidsfristen för att bestrida parkeringsanmärkningarna till Polisen, i de allra flesta fallen, löpt ut.

https://www.dagensjuridik.se/nyheter/helsingborgs-kommun-har-utfardat-355-000-olagliga-p-boter/?utm_campaign=unspecified&utm_medium=email&utm_source=apsis

Posted by SweDutch

Lämna ett svar