Bedragare försöker allt oftare utsätta företag för id-kapningar

Källa: nyhetsbrev fPlus 2019.10.17

Kriminella ligor försöker allt ihärdigare att utsätta svenska företag för id-kapningar. – It-brottsligheten har tyvärr utvecklats till en stor industri som slår hårt mot företagen, säger PA Prabert på MySafety till fPlus.

I en Sifoundersökning som beställts av MySafety Group AB kommer det fram att vågen av id-kapningar inte avtar. Id-kapningar har blivit ett av Sveriges vanligaste brott – förra året drabbades 200 000 personer.

– Problemet har uppmärksammats av medierna och polisen och det är bra. Men det som tyvärr ofta glöms bort är att också företagen drabbas hårt av id-kapningar, säger PA Prabert, vice koncernchef för MySafety Group AB.

Det är för tredje året som Sifoundersökningen om id-kapningar görs bland små och medelstora företag med upp till 250 anställda. Resultatet visar antalet id-kapningar är stabilt – 12 procent av företagen råkade ut för brottsligheten förra året jämfört med 15 procent året innan.

Mindre företag är inte lika utsatta som större. MySafety tolkar det som att bedragarna i första hand ger sig på de lite större företagen där det finns mer pengar att hämta.

– Det är inte bara fullbordade id-kapningar som drabbar företagen. Även försöken kostar tid och pengar. Mindre företag kan ju förstås inte lägga lika mycket resurser på att hantera problemen som storföretagen, säger PA Prabert.

I undersökningen kommer det fram att ligorna ständigt justerar och förfinar sina metoder. Det klassiska bedrägeriknepet med bluffakturor är fortsatt det minsta problemet för företagen, även om det ökade från 1 till 5 procent.

Det som är vanligast idag är att använda sig av en ”bluff-vd” där bedragarna utger sig för att vara en person i ledande ställning och begär utbetalningar till ett bluffkonto. 59 procent av de brottsdrabbade företagen anger att de drabbades av just denna metod under 2018, jämfört med 44 procent 2017.

– Detta görs numera i riktig Hollywoodstil. Nu skickar brottslingarna inte längre ett mejl om att sända pengar till England utan kanske fem mejl. De kapar dessutom vd:n eller chefens Facebook och gör inlägg där det ser ut som att han är i England. De kanske till och med ringer upp på telefon. Denna metod är mycket mer avancerad idag, säger PA Prabert.

En positiv omständighet som kommer fram i undersökningen är att allt fler företag faktiskt försöker minska riskerna. 41 procent av företagen uppger att de skyddar sig jämfört med 27 procent i tidigare undersökning. MySafety menar att detta samtidigt är ett bevis på att id-kapningar uppfattas som ett stort hot av företagen.

MySafety har gjort en liknande undersökning med fokus på privatpersoner. Där kommer det fram att färre svenskar får sin identitet kapad, men däremot görs allt fler bedrägeriförsök. Allt färre går alltså i fällan men samtidigt ökar bedragarna sina ansträngningar. Det är något för företagen att ta till sig, menar MySafety.

– Företagen får absolut inte slå sig till ro. Det här handlar om stora smarta ligor som ständigt skruvar på sina metoder. Lyckas de bli riktigt effektiva kan utvecklingen snabbt vända till en katastrof för företagen, säger PA Prabert till fPlus.

https://www.fplus.se/bedragare-forsoker-allt-oftare-utsatta-foretag-for-id-kapningar/a/50kQ5O?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=fplus_morgonkoll&utm_term=fplus_morgonkoll

Posted by SweDutch

Lämna ett svar