fPlus listar: De värsta nya lagarna från 1 juli

Källa: nyhetsbrev fPlus 2019.06.28

Den första juli kommer en rad nya lagar att träda i kraft. Vissa välkomnas och andra hatas. fPlus listar de nya lagarna som slår hårdast mot företagen – och i värsta fall gör att de tvingas läggas ned.

Momsbomben för vårdcentraler

Den 1 juli införs moms på uthyrning av vårdpersonal. För privata företag blir det 25 procent dyrare att hyra in vårdpersonal och för glest befolkade regioner, som har störst andel inhyrd personal inom vården, kan momsen i värsta fall innebära nedläggning.

Den nya lagen har fått kraftig kritik från vårdföretagare runt om i landet. Nu riskerar bland annat den privatägda vårdcentralen Smeden i Eskilstuna med 13 000 patienter att behöva lägga ner sin verksamhet.

– Att vi nu måste betala moms även på inhyrd vårdpersonal och inte kan kvitta något alls på denna moms är ett dråpslag, säger Karin Bogen vd på Vårdcentralen till Svenskt Näringslivs redaktion.

Rökförbudet

Den 1 juli 2019 träder även en ny lag om tobak och liknande produkter i kraft. Den tidigare tobakslagen ersätts och den nya lagen innehåller bland annat regler om rökförbud och försäljning av tobaksvaror. Kritiken mot det nya rökförbudet är att det slår helt fel och att krögare och handlare tvingas bli ”rökpoliser”.

Lagen innebär nämligen att näringsidkare ska ansvara för att det inte röks vid entréer till butiker, restauranger och pubar. Detta trots att näringsidkarna oftast inte äger eller rår över det området. Den nya lagen gäller även när restaurangen har stängt, något som får extra kritik från mästerkocken och tv-profilen Richard Waje, i en intervju med Sveriges Radio.

– Det känns inte riktigt genomtänkt av lagstiftarna, för då kan man ju titta på all brottslighet som sker utanför min restaurang. Och framför allt när vi har stängt. Det är helt orimligt, säger han till SR.

Skatteverket får mer muskler

Skatteverket har under senare år fört en hård kamp mot företagen, menar jurister och skatteexperter. Bland annat kritiseras företrädaransvaret, man pekat ut branscher för hårdgranskning, samt en utredning som lämnats över till regeringen där kritiker menar att snart kan i princip alla skatterådgivare tvingas bli angivare åt Skatteverket.

Den första juli år ska dessutom Skatteverkets befogenheter för att jaga ekonomiska brottslingar öka, efter att riksdagen nyligen klubbade igenom ett sådant förslag. Bland annat ska myndighetens brottsbekämpande verksamhet utökas och även omfatta olovlig identitetsanvändning, urkundsförfalskning och mer muskler för att lösa penningtvättsbrott.

Men Skatteverket har redan i dag långtgående befogenheter när det gäller att driva in skatt och utreda skattebrott och bedrägerier, menar experter och företagare som fPlus har intervjuat.

https://www.fplus.se/fplus-listar-de-varsta-nya-lagarna-fran-1-juli/a/70xx0w?utm_term=fplus_morgonkoll&utm_medium=email&utm_source=newsletter&utm_campaign=fplus_morgonkoll

Posted by SweDutch

Lämna ett svar