De Belastingdienst faalt hopeloos in communicatie richting opdrachtgevers. Zzp’ers de klos.

Bron: nieuwsbrief ZIPconomy 13.4.2016
Nog 17 dagen en alle VAR’s kunnen de prullenbak in. Dan treedt de Wet DBA in werking die op een geheel andere manier het verkeer tussen opdrachtgevers en de zp’ers die ze inhuren moet gaan reguleren.
Een operatie die in potentie het hele landschap van ingehuurde zp’ers flink kan opschudden, omdat het risico op naheffing nu bij de opdrachtgever komt te liggen. Met veel koudwatervrees tot gevolg. Staatssecretaris Wiebes sust graag alle onrust weg met bemoedigende woorden dat het er alleen maar eenvoudiger op gaat worden. De werkelijkheid is anders.

Voorlichting alleen aan zzp’ers…
Aan de Tweede Kamer heeft Wiebes herhaaldelijk beloofd fors in te zetten op voorlichting. Groot probleem is dat al die communicatie inspanningen gericht zijn op de zelfstandigen zelf. Zij hebben (althans wie een VAR had) een brief gekregen. Alle informatie op de website van de Belastingdienst over de Wet DBA staat onder het kopje ‘voor zzp’ers”. De factsheet op de website van de Belasting-dienst is primair gericht op de opdrachtnemers. …
Zo ook alle informatie op de website ‘het ondernemersplein’ van de overheid. Onder het kopje ‘Vanaf 1 mei moet u het volgende doen” staat “Bedenk samen met de opdrachtgever of u een modelovereenkomst nodig hebt.”  Inderdaad, zelfstandige professionals zijn ook ondernemer.
Maar waar blijft de informatievoorziening naar de inhurende opdrachtgevers? En ja! Daar was dan de eerste stap. Een webinar voor opdrachtgevers. 12 april om 11.00 uur. Jammer alleen dat die vanwege hostingsproblemen in het water viel en niet door ging…

Het is haast komisch, als het niet zo treurig was. Of erger, gevaarlijk voor veel zzp’ers.

…maar opdrachtgevers zijn de baas
Dat alle communicatie gericht is op zzp’ers, suggereert dat het de zzp’ers zijn die zelf kunnen regelen of er wel of niet met een modelcontract gewerkt gaat worden en zo ja, met welke en op welke manier.
Maar dat is natuurlijk een grote misvatting van Staatssecretaris Wiebes en zijn Belastingdienst.
Heel veel van de zzp’ers waar we het in het kader van de Wet DBA over hebben zijn volledig afhankelijk van hoe hun opdrachtgevers omgaan met de Wet DBA. Er is geen onderlinge afstemming. Het is voor zzp’ers afwachten hoe stafafdelingen bij die opdrachtgevers – waar ze nooit mee spreken – reageren op het toegenomen risico. En de trend lijkt duidelijk: een gebrek aan goede informatie, onzekerheid over hoe de Belastingdienst spelregels gaan hanteren en her en der opgejaagd door adviezen van (huis)juristen doet veel opdrachtgevers momenteel besluiten om de deur voor zzp’ers voorlopig simpelweg maar eens dicht te houden. Tot nader orde.

Veel opdracht op het spel
De brancheorganisatie Bovib voorspelt na onderzoek bij klanten van haar leden dat er mogelijk 150.000 zzp’ers hun opdracht kwijt kunnen raken. Een conservatieve schatting noemen ze dat zelf. Fiscalist Elmer van Lienen (PWC) had het vorige week over 400.000 zzp’ers waarvan nog vastgesteld moet worden door organisaties of ze nu wel of niet als zelfstandigen door kunnen werken. Uit een onderzoekje van Randstad blijkt dat ruim 70% van ondernemingen een hoger risico op boetes en naheffingen bij zzp-inhuur voorziet.
Wellicht het grootste probleem is het grote verschil tussen de ‘niets aan de hand’ toon van Wiebes en zijn communicatiemensen en de (wat ik begrijp) veel weerbarstigere houding van diegene die gaan over het beoordelen van voorgelegde modelcontracten. Waar Wiebes het heeft over een paar procent van de zzp’ers die schijnzelfstandig zijn, hanteren zijn ambtenaren een veel strakkere definitie en zitten ogenschijnlijk meer op de Asscher-lijn: iedereen weer terug in vaste dienst. Lekker overzichtelijk (zo wordt bijvoorbeeld tijdelijke vervanging door zelfstandige onmogelijk). Dat mag natuurlijk een standpunt zijn, maar wees er dan duidelijk over.
Vannacht om 02:19 uur kwam er een mailtje binnen. Het Webinar staat nu online. Een aantal mensen hebben hard doorgewerkt. Maar webinar of niet, het is een druppel op een gloeiende plaat. De communicatie is te laat, te mager, te dubbelzinnig, te vaag en bovenal gericht op het verkeerde publiek.
http://www.zipconomy.nl/2016/04/de-belastingdienst-faalt-hopeloos-in-communicatie-richting-opdrachtgevers-zzpers-de-klos/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+zipconomy+%28ZiPconomy%29

Posted by SweDutch