Bron: nieuwsbrief Quel Business Information 10.4.2014
Er zijn vele soorten en maten, van maar 50 centimeter of toch een 3D printer van 6 meter hoog? Kunnen deze printers voor een revolutie zorgen in de productiebranche?
Volgens Sandra Nap van Stichting Natuur en Milieu stort door de hoge verkoop van de 3D-printers de massaproductie niet in elkaar. Er is wel een verschuiving zichtbaar, zegt Joris van Tubergen, 3D-ontwerper bij Protospace.
EYE-filmmuseum aan het Amsterdamse IJ ondersteunt de verschuiving, en biedt ondersteuning voor kinderen aan. Er is een augmented reality tour opgesteld. Deze rondleiding geeft een levensecht beeld door middel van het gebruiken van tablets. De tablets zijn nieuw, er bestaan nog geen beschermhoezen op de markt.
Om toch beschermhoezen te gebruiken, heeft de ontwerper om de …..
hoek een oplossing. Joris van Tubergen werkt op loopafstand van het EYE-museum, en binnen een maand had hij passende hoezen ontworpen en gemaakt. Het printen van de achttien beschermhoezen duurde in totaal maar zeven uur. Hierbij waren geen transportkosten en afval. Dit hele proces is erg duurzaam.
Geprinte huizen
Van Tubergen werkt als creative director bij Protospace, en heeft een eerst doen, niet denken-mentaliteit. “Als ik iets binnen een uur kan maken, kan ik het binnen een dag verbeteren. Fouten corrigeren doe ik onderweg. Dat kan met de printers, aldus Van Tubergen. Er is een samenwerkingsverband met onder meer DUS-architects. Samen proberen ze een grachtenpand te produceren met een 3D-printer. Het huis is gevestigd op de Tolhuisweg in Amsterdam-Noord, 6 meter hoog en een breedte en diepte van 3 bij 3 meter.
De ‘Kamermaker’ is de bijnaam voor de grote printer die hiervoor nodig is. Deze printer kan voorwerpen van 2x2x3,5 meter printen. Aankomende zomer zien ze uit naar de eerste geprinte kamer. De kosten die hieraan verbonden zijn, zijn vooralsnog onduidelijk.
Benodigdheden voor het printen
Het gekozen materiaal is van grootte waarde voor de duurzaamheid van het gemaakte product. Joris maakt gebruik van bioplastic PLA, gemaakt uit maisolie. Polyamide, wat voor 77 procent uit koolzaadolie bestaat, wordt gebruikt door DUS architects. Een weloverwogen keuze, de biologische grondstoffen zijn alleen nog niet zo duurzaam als de bedoeling is.
Bij het printen ontstaan er altijd positieve en negatieve punten. Wat hierbij belangrijk blijft is de bestendigheid van het product. “We hopen het project helemaal CO2-neutraal te maken en waar nodig onze uitstoot te compenseren. De duurzaamheid zit momenteel vooral in het feit dat er geen restmateriaal is en wegvallen van transport. Vergelijk het kopen van een bank, met het downloaden van het ontwerp van een bank die je thuis uitprint. Zo kan transport overbodig worden.” vertelt Backer.
Vooruitzicht van het 3D-printen
3D-printen is voor consumenten aan de dure kant. Sandra Nap van Stichting Natuur en Milieu zet in op Fablabs. Fablabs zijn openbare werkplekken waar consumenten gebruik kunnen maken van de printers en het digitaal gereedschap.
Als er gekeken wordt naar de toekomst, kan het zeker invloed hebben op onze manier van denken en doen over duurzaamheid. Voor nu is het nog te prijzig en gaat het voorlopig de massaproductie nog niet vervangen.
In samenwerking van Natuur en Milieu en een student aan de VU is er onderzoek gedaan naar de duurzaamheid van 3D-printen. De uitkomst is dat de op maat geproduceerde producten harder, krachtiger en makkelijk te repareren zijn. Van belang is het biologisch afbreekbaar materiaal, wat voor vermindering van afval en een beter milieu kan zorgen.
Een bijkomend voordeel is de vermindering van transport, wat is relatie staat met de CO2-uitstoot. De CO2-reductie is niet zo groot als verwacht volgens Van Tubergen en Backer. De benodigde materialen moeten vervoerd worden. Toch heeft het een positieve werking op logistiek en transport.
Nap ziet geen grote mogelijkheden in het 3D-printen van grachtenpand. Er worden geen groot aantal huizen gebouwd in Nederland. Een betere optie is het sterker en duurzamer maken van de bestaande bouw. De bouwsector kan er wel zijn voordeel uit halen. Ter plaatse kunnen er benodigdheden gemaakt worden voor een binnenwerk van een huis.
Is de massaproductie beïnvloedbaar?
“Het 3D-printen kan zeker een invloed hebben op het duurzaam denken, maar het is nu te kostbaar en gaat massaproductie dan ook niet vervangen,” zegt Sandra Nap.
Van Tubergen voorziet een beweging op de productiemarkt. Een goed toonbeeld hiervan is de opdracht voor het EYE-museum. Voornamelijk de spoed waarmee een product geproduceerd moet worden is een belangrijke factor om te kiezen voor 3D-printen.
http://www.quel.nl/Toeleveranciers/nieuws/quel-business-information/99/850/de-meest-geschikte-materialen-voor-de-toekomst-met-de-3dprinter